Belföld

Közös sajtótájékoztatót tartott Navracsics Tibor és Karácsony Gergely, mindketten jó partneri kapcsolatot várnak

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter „kapcsolatteremtő találkozón” látta vendégül Karácsony Gergely budapesti főpolgármestert hétfőn.

A miniszter elmondta, hogy reményei szerint a hétfői tárgyalás egy párbeszéd kezdete, ami ugyan időről időre – a főváros és a kormány érdekkülönbségei miatt – konfliktustól terhes lesz, mégis „gyümölcsöző” kapcsolatra számít.

Ennek a párbeszédnek intézményi formája lehet a budapesti agglomerációs fejlesztési tanács, amelynek létrehozására a múlt héten, a Pest megyei polgármesterekkel való találkozón érkezett javaslat

– tette hozzá a Fidesz politikusa.

Karácsony Gergely is megerősítette, hogy a hétfői beszélgetés egy jó partneri munkakapcsolat kezdete lehet. A főpolgármester hangsúlyozta, hogy mind a magyar településeknek, mind pedig Budapestnek „fontos érdeke”, hogy a magyar kormány és az Európai Unió között vitás kérdések rendeződjenek. A tárgyalási folyamatot nem kívánta kommentelni, azt azonban kiemelte, hogy szerinte a helyreállítási alap forrásai nehezen lennének felhasználhatók az önkormányzatok partneri bevonása nélkül.

Karácsony szerint a helyreállítási alap forrásait arra használná fel, hogy

2030-ra elérjék a teljes energiafüggetlenséget, vagyis hogy a hozzájuk tartozó cégek előállítsák azt az energiamennyiséget, amit felhasználnak. Ehhez közvetlenül szeretnének forrásokat lehívni az Uniótól.

A főpolgármester az agglomerációs tanácsról elmondta, hogy a főváros problémái – legyen szó a vízről, vagy a hulladékgazdálkodásról – nem oldhatók meg az agglomeráció bevonása nélkül, hiszen ezek régiós problémák.

Az RTL Híradójának kérdésére, miszerint érkezett-e további követelésekről szóló levél a kormányhoz, melyek teljesítése szükséges a helyreállítási alaphoz való hozzáféréshez, a miniszter nemmel felelt. Navracsics szerint az év második felében születhet megállapodás.

(MTI/hvg.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik