Belföld

Eddig 400 milliárd forintot buktak idén a magyar gazdák az aszály miatt tönkrement napraforgón és kukoricán

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Eddig 300 ezer hektárnyi kukorica és 200 ezer hektárnyi napraforgó ment tönkre súlyos aszály miatt úgy, hogy ezeken a területeken már semmiféle termés nem takarítható be. A gazdák a magas árak miatt kifejezetten jól kereshettek volna idén, ennek ellenére csak az említett két növénynél 400 milliárd forintos a kiesés – írja a Portfolio.

A lapnak a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke elmondta, hogy tragikusan gyenge az idei kalászos termés Magyarországon. Petőházi Tamás szerint az eredmények tekintetében kettészakadt az ország:

az idei csapadékeloszlás és ennek nyomán a szántóföldi terméseket tekintve a Dunántúlon közepes és jó a termés, azonban az Alföldön pusztító aszály tombol.

Az árpa aratása lezajlott: itt 4,5 tonna lett hektáronként az országos átlag, amely abból adódik, hogy a Dunántúlon 5, az Alföldön 2-3 tonna közötti átlagokat arattak hektáronként. A búza esetében még zajlik a betakarítás, itt egyelőre 3,5-4 tonna közötti az országos termésátlag.

Az elmúlt években 4,5 és 5 tonna között mozgott az országos átlag, így ezek rendkívül alacsony számoknak minősülnek. Ahol hektáronként 2-3 tonnát arattak, ott teljesen egyértelműen komoly veszteséget szenvednek el a gazdák, de még 4 tonna körül sem képződik nyereség a jelenlegi magas inputanyag-árak miatt.

Az őszi betakarítású növények esetében kirívóan rossz a helyzet. Eddig mintegy 300 ezer hektárnyi területen a kukorica annyira kiszáradt, hogy abból semmiféle értékelhető termést nem remélhetnek a gazdálkodók, ami azt jelenti, hogy mintegy 2,1-2,4 millió tonna kukoricával kevesebb fog teremni a vártnál.

A napraforgó esetében 200 ezer hektáron kellett feladni a termést, így a tervezetthez képest 600 ezer tonnával kevesebb napraforgó érik be idén.

A globális folyamatok, és részben a háború miatt idén különösen magas ára van a terményeknek, a kukorica jelenleg minimum 120 ezer, a napraforgó pedig olcsón számítva is 250 ezer forintba kerül tonnánként, így a jelenlegi árakkal számolva, konzervatív becsléssel is 400 milliárd forintot buktak a gazdák csak a kukoricán és a napraforgón.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik