Belföld

Koncz Zsófia: Butaság, hogy a kormány nem tett eleget az orosz energiafüggőség ellen

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A miniszterhelyettes szerint a jobboldali gondolkodás szerves része a teremtett világ védelme.

A Technológiai és Ipari Minisztériumon (TIM) belül a legnagyobb kihívás előtt az energiaügyi államtitkárság áll – mondja Koncz Zsófia a Mediaworks Hírcentrumának. A miniszterhelyettes az interjúban „butaságnak” nevezi, hogy az elmúlt tizenkét évben a kormány nem tett eleget azért, hogy csökkenjen a magyar gazdaság függősége az orosz energiától.

Hosszan sorolja az eredményeket. Bár elismeri a függőséget, de azt a földrajzi adottságokkal, a piac szerkezetével, az infrastruktúrával indokolja.

Az orosz gázról történő leválás csak lassú, hosszú évekig eltartó folyamat lehet.

Bár importálni már bármely irányból tudnánk földgázt, szerinte külön hangsúlyozni kell, hogy

jelenleg még az orosz földgáz teszi ki a hazai felhasználás 85 százalékát, ezért kulcskérdés, hogy ezek a szállítmányok megérkezzenek az országba.

Megismétli a kormány érveit a brüsszeli szankciókról. Azt mondja, rezsicsökkentés nélkül az áramért ötször, a gázért hatszor annyit kellene fizetnie a magyar lakosságnak is. Koncz Zsófia fontosnak tartja, hogy a földgáz mellett az atomenergiát is felvette az EU a zöldenergia-források listájára. Stratégiailag fontosnak tartja, hogy az ipari tárcához került a környezetvédelem, így az iparfejlesztéssel párhuzamosan érvényesíthetőek környezetvédelmi, klímapolitikai célkitűzések.

Arról, hogy az ellenzék szerint a jobboldaltól idegen a környezetvédelem, azt mondja, a

jobboldali gondolkodáshoz éppenhogy szervesen hozzátartozik a teremtett világ védelme.

Koncz Zsófia az interjúban kiáll az akkumulátorgyárak mellett, mondván, az lehet energiatermelési rendszerünk megújításának egyik alappillére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik