Belföld

Ingyenesen hívható számon lehet feljelenteni az Elf Bar-dílereket Magyarországon

Patrick T. FALLON / AFP
Patrick T. FALLON / AFP

Biró Marcell, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) elnöke péntek reggel a TV2 Mokka című műsorában jelentette be, hogy az „Elf Bar-jelenség” elleni küzdelem jegyében elindították a 1828-as ingyenesen hívható zöld számot.

Itt akár névtelenül is információt közölhet, aki valahol illegális termékértékesítésről szerez tudomást – mondta Biró Marcell.

Az Elf Bar látszólag veszélytelen. Nincs kellemetlen illata, trendi, gyerekjátékra emlékeztető színes kiszerelése van és a dobozán feltüntetett gyümölcsök azt a benyomást keltik, mintha valami egészséges dolog lenne. A gyártók leplezetlenül az egészen kicsi 10-14 éves tinédzsereket célozzák meg ezzel

– figyelmeztetett a veszélyekre a hatóság első embere. Hozzátette: az elmúlt hetekben számos intézkedést hoztak az illegális termék és annak forgalmazóival szemben. Mint mondta a NAV eddig az SZTFH-val közös akciókban 30.000 darab illegális eszközt foglalt le, az SZTFH pedig már 165 millió forint bírságot szabott ki.

Biró levélben fordult a megyei jogú városok polgármestereihez, a közterület felügyelet segítségét kérve, hogy vegyenek részt a közterületi Elf Bar árusítás felszámolásában, és „felkérte a Facebook és Google közösségi média szolgáltatókat, illetve a Magyarország területén működő futárcégeket, hogy ne vegyenek részt az illegális termékek reklámozásában, forgalmazásában”. Ezeken a lépéseken túl több mint 1 millió szülő kapott figyelemfelhívó tájékoztatást a gyermekekre leselkedő veszélyről a KRÉTA rendszeren keresztül – írják az MTI közleményében.

Az iskolaszünet alatt tartandó Erzsébet táborokban közel 30 ezer gyermek figyelmét szeretnénk felhívni az Elf Bar okozta veszélyekre, továbbá a szeptemberi iskolakezdést követően több mint 3500 iskolában, külön osztályfőnöki óra keretében hívjuk fel a figyelmet az ártalmas dohánytermékek fogyasztásának veszélyeire

– nyilatkozta Biró.

Az alábbi videóban részletesen foglalkoztunk a témával:

Kapcsolódó
„Ennél szarabb konstelláció nincsen” – dílerek még árulják a városban az Elf Bart, aminek hatásairól szinte semmit sem tudni
Az elmúlt hetekben felkapott Elf Bar kereskedelmét és fogyasztását a hatóság már keményen bünteti, ám a városban dílerektől még megvásárolható a manórúd. Az Elf Barról kiderült tudnivalókról és potenciális kockázatokról a Szent Ferenc Kórház főigazgatóját kérdeztük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik