Belföld

IDEA: a magyarok több mint fele jogosnak tartja a tanárok követeléseit

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

IDEA: a magyarok több mint fele jogosnak tartja a tanárok követeléseit

A megkérdezettek több mint fele (51 százalék) szerint jogosak az óvodapedagógusok, tanítók és tanárok követelései, mert a fizetésük alacsony, és a pedagógusok túlterheltek is – derül ki az IDEA Intézet kutatásából, amelynek eredményeit elküldték a 24.hu-nak. Mint a kérdésben emlékeztettek: az országgyűlési választás előtt a pedagógusok egy része sztrájkolt, illetve polgári engedetlenségi mozgalmat indított a helyzetük javítása érdekében.

28 százalék szerint a követelések részben jogosak, mert „a fizetésük tényleg alacsony, de délután korábban hazamehetnek, és egyébként az egész nyarat jelentősebb munkakötelezettség nélkül tölthetik” a tanárok.

Míg a kormánypárti szavazók mindössze 19 százaléka, az ellenzék szimpatizánsainak 91 százaléka tartja jogosnak a pedagógusok követeléseit. A Fidesz-KDNP szavazóinak 38 százaléka úgy véli, egyáltalán nem jogosak a pedagógusok elvárásai, hiszen „már 2022-re is kaptak 10 százalékos bérpótlékemelést, és egyébként is sok probléma van a munkájukkal és odaadásukkal”. Ezzel az ellenzéki szavazók mindössze 3 százaléka ért egyet, összességében pedig a társadalom 21 százaléka.

Településtípus szerint a fővárosban él a legtöbb olyan ember, aki egyetért a követelésekkel, de még a községekben is 46 százalék támogató a kérdésben.

A kutatásban arra is kérték a megkérdezetteket, hogy iskolai osztályzatokkal értékeljék az egyes pedagógusokkal kapcsolatos állításokat. A négy állítás egy kivételével minden kategóriában hármas és négyes osztályzat közötti átlaggal vizsgázott.

A pedagógusok megítélésében itt is nagy különbség mutatkozott meg a pártpreferenciák szempontjából, hiszen amíg az ellenzéki szavazóknál 2,7-es pontszámot kapott „az óvodapedagógusok és a tanítók, tanárok gyakran rászállnak egyes gyerekekre vagy elhanyagolják őket, hátrányt okozva nekik” állítás, addig a fideszeseknél 3,5-öt.

A pedagógusok követeléseire egyébként a legutóbbi reakció az volt a kormány részéről, hogy „a romló gazdaság miatt meggondolják majd, hogy felmondanak-e”.

Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2022. május 31-június 16. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és régió tekintetében. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. Súlyozás során a különböző internet- és Facebook felhasználási szokások kontrollálásra kerülnek, kiegészítve ezzel a reprezentativitást biztosító súlyozási eljárásokat. A 1800 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,3 százalékpont.

Olvasói sztorik