Belföld

Varga Judit: Nagyon nagy megszorítások vannak a költségvetésben

A költségvetés az most abszolút az egész európai gazdasági recesszióra figyelemmel született meg, tehát nagyon nagy megszorítások vannak benne, ugye a honvédelmi és a rezsivédelmi alap is egy olyan újítás, amely a helyzetre reagál

– mondta Varga Judit igazságügyi miniszter az Országos Bírói Tanács (OBT) június 13-i ülésén az ülés jegyzőkönyvének tanúsága szerint. A miniszter nyilatkozatát a Magyar Narancs online kiadása vette észre.

Ez a kijelentés azért érdekes, mert a kormány tagjainak nagy része továbbra is vonakodik elismerni a költségvetési megszorítás tényét. Varga Mihály pénzügyminiszter például épp az igazságügyi miniszter kijelentésével egy napon, június 13-i Facebook-posztjában minősítette a baloldali lapok „riogatásának” a megszorítások vádját.

Orbán Viktor miniszterelnök június 27-én ellenzéki kritikákra reagálva azt mondta a parlamentben, hogy

nincs megszorítás és nem is lesz.

Az OBT a magyar bírók demokratikusan választott önigazgatási szerve, legfőbb feladata az Országos Bírósági Hivatal elnökének ellenőrzése. AZ OBT üléseire tanácskozási joggal hívják meg az Igazságügyi Minisztériumot, és rendszerint egy államtitkár megy el, a múlt hónapban azonban maga a miniszter képviseltette magát, hogy beszámoljon az új kormány prioritásairól és válaszoljon a bírók kérdéseire.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik