Belföld koronavírus

Oltatlan volt a koronavírusban 2021-ben meghaltak háromnegyede

Háromnegyede nem volt beoltva azoknak a betegeknek, akik 2021-ben haltak meg a koronavírus-járvány következtében Magyarországon – derül ki az Átlátszó friss írásából, amelyben több különböző közérdekű adatigénylésből származó adatokat dolgoztak fel.

A cikkben egész pontosan úgy fogalmaznak, hogy a 2021-ben koronavírusban elhunytak egynegyede legalább egyszer be volt oltva a fertőzés ellen, ám mint írják, ez az állítás fenntartásokkal kezelendő. Ennek egyik oka, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ által szolgáltatott járványügyi adatsorokból két nagyon fontos tényezőt – és azok összefüggését – nem lehetett kimutatni:

  • nem derült ki, hogy mikor kapták meg az elhunytak az oltásokat,
  • és az sem tudható, hogy pontosan mikor veszítették  életüket.

Ennek a két dátumnak a különbsége pedig kimutathatóvá tenné az oltás hatékonyságát és a fertőzés elleni védelem időtartamát is. A konkrét dátumok ismerete nélkül azonban csak annyit lehet következtetésként levonni, hogy a 2021-ben valamikor a vírus miatt elhunytak egynegyede valamikor kapott védőoltást is.

Településenként hasonlóan alakult a megoszlás az egész országhoz képest: jelentősen nagyobb arányban voltak oltatlan áldozatok, az oltottak közül pedig a kétszer oltottak emelkednek jobban ki.

Zalaegerszegen, ahol 2021-ben 177 koronavírus-fertőzéshez köthető haláleset volt, az elhunytak csak 58,76 százaléka volt oltatlan, ami a legalacsonyabb arány a 19 megyeszékhely közül. A fővárosban 4609 főből 3233-an voltak oltatlanok (70,15 százalék), Tatabányán pedig 177 főből 147 nem kapott oltást (83,05 százalék)  – írja a lap az adatelemzésre hivatkozva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik