Belföld

Kocsis Máté egyelőre úgy látja, nem kell korlátozni a vesztes, de még hivatalban lévő polgármesterek hatalmát 2024-ben

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Még a mostani parlamenti ülésszakban, július 19-én dönt az Országgyűlés arról az alaptörvény-módosításról, hogy 2024-től májusban egy napon rendezzék az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat – ezt mondta Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője az InfoRádió Aréna című műsorában.

A két választást összevonásáról azt mondta Kocsis, hogy nem „látok benne problémát, többször indultam önkormányzati választáson, háromszor nyerni is tudtam a választók akaratából, és nem zavart volna, ha ez egy napon lett volna az EP-választással.”

Arról szerinte lehet gondolkozni, hogy „kell-e korlátozni a még hivatalban lévő, de választást veszített polgármesterek hatalmát, de szerinte erre nincs szükség.”

Aki öt évig vezetett egy települést, nem hiszem, hogy nekiáll szórni a pénzt. Aki ezt teszi, annak amúgy is büntetőjogi következménye lehet, és akkor joggal váltották le a választók. A mandátum lejárta előtt a polgármester vagy a testület jogkörének a korlátozása alkotmányellenes lenne

Arról is beszélt, hogy a „következő önkormányzati választás nyerteseinek a mandátuma négy és fél évre szól majd.” Ugyanis csak 2024. október 1-jétől lépnek majd hatalomba, és 2029 májusáig tart majd a megbízatásuk. Utána viszont már visszaáll az ötéves ciklus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik