Belföld

Írásba adta Nagy Márton, recesszióra kell készülni

VARGA JENNIFER / 24.HU
VARGA JENNIFER / 24.HU
A gazdaságfejlesztési miniszter szerint a magyar gazdaság növekedése 2023-ban erősen lassulhat.

Nagy Márton néhány napja Új kihívások, új megoldások címmel már előadást tartott arról, hogy az inflációnál jobban kell félni a recessziótól, most pedig ezt írásba is adta Recesszióra felkészülni! című véleménycikkében, amelyet a Magyar Nemzet közölt.

A gazdaságfejlesztési miniszter egyebek mellett arról ír, hogy a mostani válság vízválasztó lesz, bukott és talpon maradó államokra osztja majd a világot, újraosztva köztük a javakat is.

Főbb megállapításai:

  • Az infláció nem csak nő, de nem tudni, mikor tetőzik, ezzel párhuzamosan a gazdasági növekedés kilátásai romlanak, a recessziós kockázat emelkedik.
  • Az „extrém stagfláció”, a két számjegyű infláció és a recesszió miatt a befektetők feszültek, a volatilitás emelkedik, a tőke hazamenekül.
  • Ilyenkor szinte csak egy dolog biztos: a dollár erősödik, minden más valuta gyengül.

Nagy Márton szerint Amerika és Európa más problémákkal küzd. Az infláció kezelése recesszióval, munkanélküliséggel Európában azért különösen aggályos, mert a háborús infláció már anélkül is a munkanélküliség veszélyével fenyeget, hogy tudatosan recessziót idéznének elő.

Ma már a globális recessziótól pedig jobban kell félni, mint az inflációtól.

Ezt Magyarországon valószínűleg sikerül elkerülni, de a gazdaság növekedése 2023-ban erősen lassulhat.

A miniszter nem ért egyet azokkal, akik szerint még külön is fékezni kellene a gazdasági növekedést, erőteljesen visszafogni a fogyasztást, növelni a munkanélküliséget. Azt reméli, most először

  • világszinten térhetnek le a tankönyvi útról a gazdaságpolitikusok,
  • utasíthatják el egyszerre számos országban, hogy „a magas infláció és az alacsony növekedés állapotából még rosszabb recessziós helyzetbe ugorjanak a társadalom megvédése nélkül”.
Kapcsolódó
Nagy Márton: A recesszió elkerülhetetlen, és jobban kell félnünk tőle, mint az inflációtól
A gazdaságfejlesztési miniszter elárulta, hogy 2023-ban ugyan véget érhet az inflációs szakasz, de a neheze csak azután következik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik