Belföld

A magyar fiatalok 90 százaléka szorong a klímaváltozás miatt

UNICEF Magyarország
UNICEF Magyarország
Az UNICEF Magyarország ügyvezetője szerint a klímaválság már gyerekjogi válság is.

Az UNICEF Magyarország megbízásából készített reprezentatív kutatás szerint a 13-25 éves korosztály túlnyomó többségét napi szinten foglalkoztatják a klímaváltozás kérdései. A Publicus Research online kérdőíves kutatása szerint a magyar fiatalok 90 százaléka valamilyen mértékben, 33 százaléka erőteljesen szorong a klímaváltozással kapcsolatban.

A korosztály többsége komoly jelentőséget tulajdonít a témának, 60 százalék rendszeresen, 15 százalék napi szinten foglalkozik vele. A megkérdezettek háromnegyede a kényelmét is feláldozná a fenntarthatóságért. A válaszadó fiatalok 35 százalékának jelenleg a klímaváltozás a legfontosabb, 21 százalékuknak a második legfontosabb kérdés, amit olyan kríziseknél is súlyosabb gondnak tartanak, mint az ukrajnai háború vagy a szegénység.

A felmérése szerint a klímaváltozás a képzettebb fiatalokat érdekli a leginkább (50 százalékuk első helyen említette ezt a problémát), a nem tanuló, szakiskolát végzett fiatalokat a legkevésbé (csak 11 százalékuk tartja ezt a legfontosabb gondnak). Ez megfelel annak a nemzetközi terndnek, hogy a képzettség, a társadalmi státusz nagyban befolyásolja a klímatudatosságot.

A magyar fiatalok tanulmányaiktól, szociális hátterüktől függetlenül elfogadják a klímaváltozás tényét, alig egy százalékuk mondja magát szkeptikusnak. Csaknem 60 százalékuk félelmet,  aggodalmat, egyharmaduk kimondottan dühöt él át a klímaválság miatt, tehetetlenséget 53 százalék, nyugalmat csak 9 százalék érez.

A kilátások tekintetében 15 százalék mondja magát optimistának. 51 százalék nem bízik benne, hogy elkerülhető a nagyobb baj, 20 százalék erősen pesszimista. A megkérdezettek 90 százaléka úgy érzi, hogy már személyes életében is találkozik a klímaváltozás hatásaival. 66 százalék szerint ez kimondottan gyakran fordul elő, 18 százalék pedig állandóan érzi a klímaváltozást a saját bőrén.

Szinte a teljes korosztály személyesen is hajlandó lenne tenni a klímaváltozás hatásainak mérsékléséért, csak 3 százalék mondta azt, nem gondolja, hogy ez az ő felelőssége lenne. A válaszadók fele mindenképpen kész arra, hogy személyes áldozatot hozzon, feladjon a kényelméből, 26 százalékuk pedig nyitott lenne erre abban az esetben, ha mindenki más is hasonlóan cselekszik.

A magyar fiatalok csaknem háromnegyede kifejezetten elégedetlen azzal, hogy mennyi információhoz jut hozzá az oktatási rendszeren keresztül a témáról, 84 százalék szeretne több tudást kapni az iskolában a klímaváltozásról és a fenntarthatóságról. Az adatok tükrében az UNICEF Magyarország elindítja „Klímahősök” nevű kezdeményezését, hogy a szorongás helyett valódi tudást, részvételi, megnyilvánulási és cselekvési lehetőségeket kínáljon a fiataloknak.

Mészáros Antónia ügyvezető szerint a klímaválság gyerekjogi válság is, az éghajlatváltozás hatásai a bolygó számtalan pontján már a gyerekek jelenét veszélyezteti, a klímaszorongás pedig világszerte rombolja a fiatalok mentális egészségét, ebben a krízisben ők a legkiszolgáltatottabbak.

Módszertan

Az online kérdőíves adatokat júniusban vették fel. A mintába 2007 fő került. A minta méretéből eredően a teljes mintában a mintavételi hiba +/-2,2százalékpont.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik