Belföld

A Fidesz régi pártszövetségéhez csatlakozott a Momentum

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A Momentum képviselői részt vettek a Liberális Internacionálé 75. Kongresszusán Szófiában, ahol jóvá hagyták a megfigyelői státuszukat és a csatlakozásukat.

“A liberális politikai pártok nemzetközi szövetségét a második világháború totális diktatúráinak emléke hívta életre. Afrika, Amerika, Ázsia és Európa liberális pártjainak szervezetét összeköti a közös hit az emberi jogok tiszteletében, a szabad és tisztességes választásokban, valamint a többpárti demokrácia létjogosultságában, de ugyanúgy együttműködnek a szabad kereskedelem és a környezeti fenntarthatóság megteremtéséért is” – írta közleményében a Momentum.

A Momentum megfigyelői státuszának jóváhagyásával a magyar párt egy szervezetbe került többek között a tajvani elnök, Tsai Ing-Wen, a kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau, és a luxemburgi miniszterelnök, Xavier Bettel pártjával.

A Liberális Internacionálénak valaha a Fidesz is a tagja volt, a jobboldali fordulatuk után, 2000-ben léptek ki a szervezetből. Hosszú ideig, 1992 és 2000 között Orbán Viktor mostani miniszterelnök volt a Liberális Internacionálé egyik alelnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik