Belföld

Dugódíjért lobbiztak a parlamentben

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

Napirend előtt szóba került a dugódíj kérdése a parlament hétfői ülésén, amit az LMP újonc képviselője, Bakos Bernadett nevezett szükségesnek felszólalásában és sérelmezte azt, hogy ettől a kormány mereven elzárkózik.

– A 21. század kihívásaira nem reagálhatunk hatékonyan, ha nem változatunk az életmódunkon. Budapesten az autók miatt nem lehet haladni, ezért teljes, átfogó, az egész városra vonatkozó forgalomcsillapítási tervre van szükség – jelentette ki. Szerinte a dugódíj hatékony eszköz a forgalomcsillapításra, ezt más városok példái is bizonyítják. A kormány azonban nem keresi a jó megoldásokat, hanem csak súlyosbítja a helyzetet, például a klímabérletről szóló döntést is halogatja – mondta az ellenzéki politikus, amelynek pártja az 5 ezer forintos tömegközlekedési bérlet ötletét dobta be a múlt héten.

A kormány „karácsonyozással” reagált a dugódíj felvetésére.

– Az ellenzék egymás ellen hangolja az autósokat és azokat, akik más módon közlekednek, de nem attól lesz élhető a város, ha ilyen konfliktusokat generálnak, hanem ha mindenki talál számára megfelelő közlekedési módot. Nem az a jó irány, ha újabb terheket raknak az emberek vállára, ráadásul erről a javaslatról nem kérték ki az érintettek véleményét – válaszolt Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, aki azt kérte a képviselőtől, hogy ha valóban tenni akar Budapest élhetőségéért, győzze meg a főpolgármestert, hogy számolja fel a közlekedési káoszt, amely a fővárosi közlekedésben kialakult, és amely szerinte Karácsony Gergely főpolgármester cselekvőképtelenségének következménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik