Belföld

Megválasztják az Állami Számvevőszék új elnökét

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Megválasztja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) új elnökét az Országgyűlés hétfőn, írja az MTI. Az országgyűlési honlapon olvasható napirendi javaslat szerint a parlament a héten egynapos ülést tart; 13 órakor a napirend előtti felszólalásokkal kezdenek a képviselők.

Ezt követően közel másfél órán keresztül interpellációk hangzanak el, majd határozathozatalok következnek az ÁSZ-elnök megválasztásával.

A számvevőszék élére Windisch Lászlót, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökhelyettesét, a Fidesz-KDNP-jelöltjét javasolja a parlament illetékes eseti bizottsága. Az ÁSZ elnökét az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával tizenkét évre, titkos szavazással választják meg. Az új elnök megválasztása után esküt tesz.

Windisch László pályafutását a jogi egyetem elvégzése után 2002-ben az adóhivatalnál kezdte, 2011 és 2013 között adó- és vámügyi főosztályvezető volt a Nemzetgazdasági Minisztériumnál. 2013-tól 2019-ig a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke volt. 2021-től a KSH elnökhelyettese.

Az ÁSZ jelenlegi elnökét, Domokos Lászlót 2010-ben választotta meg az Országgyűlés, mandátuma július 5-én jár le.

A szavazatszámlálás ideje alatt a képviselők megtartják az Interparlamentáris Unió (IPU) Magyar Nemzeti Csoportjának alakuló közgyűlését. Az IPU szuverén államok parlamentjeinek egyetlen világszervezete, a parlamentek közötti véleménycsere és párbeszéd fóruma.

A határozathozatalokat követően azonnali kérdések és válaszok órája lesz, majd kérdések hangzanak el. Az Országgyűlés tavaszi, rendes ülésszaka június 15-ig tartott, azóta rendkívüli üléseken tanácskoznak a képviselők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik