Belföld

Újra lett miniszteri biztosa a mohácsi csata 2026-ban esedékes évfordulójának

Semjén Zsolt egy év után ismét kinevezte „a mohácsi csata 500. évfordulójáról történő méltó megemlékezéssel összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztost”. Bár az évforduló csak négy év múlva. 2026-ban lesz, Hargitai János, a város egyéni országgyűlési képviselője 2021 után most újra megkapta az előkészületek feladatkörét, ami két évre szól.

A miniszteri biztos „a mohácsi csata mint a magyar nemzet és a keresztény Európa történelmének meghatározó eseménye 500. évfordulójával összefüggő történelmi, kulturális, nemzet- és külpolitikai, illetve térségfejlesztési szempontból kiemelkedő jelentőségű megemlékezés megszervezésével és az ahhoz kapcsolódó fejlesztések koordinálásával” kapcsolatos feladatokat látja el.

A szervezési munkák mellett Hargitainak figyelemmel kell kísérnie a mohácsi csatáról szóló történeti kutatásokat, régészeti feltárásokat és művészeti alkotásokat, valamint ösztönöznie és segítenie kell a térség infrastrukturális fejlesztéseit, és a megemlékezéshez kapcsolódó kulturális és turisztikai beruházásokat.

A feladat mellé helyettes államtitkári fizetés és egyfős titkárság is jár – írta a Telex a Hivatalos Értesítőben közölt hír alapján. Csütörtökön három másik miniszteri biztos kinevezését is bejelentették:

  • Schaller-Baross Ernő fideszes EP-képviselő a Miniszterelnökség külkapcsolataiért felelős,
  • Wetzel Tamás, állampolgársági ügyekért felelős miniszteri biztos lett, míg
  • Baán László továbbra is a Liget-projekt szakmai felügyeletét látja el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik