Belföld

Két minisztériumi vizsgálat is indul a reptéren éjszakáztatott 200 utas miatt – hazamentek a csomagszállítók

Nem hagyja annyiban a magukra hagyott utasok reptéri éjszakáztatását a közlekedési hatóság

– írta a 24.hu által nyilvánosságra hozott esetre reagálva a Technológiai és Ipari Minisztérium.

Vasárnapról hétfőre virradóra több repülőnyi utas nem kapta meg sem a csomagjait, sem az alapvető segítséget vagy felvilágosítást arról, hogy juthat hozzá a saját tulajdonához a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Lapunk értesülése szerint mintegy kétszáz ember, köztük több kisgyerekes család, volt kénytelen a teljesen üres terminálépületben éjszakázni, mert a földi kiszolgáló személyzet a gépek beérkezése előtt hazament.

A fapados járatok vasárnap késő este érkeztek, az utasok azonban hiába várakoztak a csomagkiadó futószalagjainál. A bőröndöket csak másnap reggel szállították be az átadóba, miután munkába állt a reggeli műszak. A 24.hu kérdésére a Budapest Airport azt írta, hétfőn kivizsgálták az esetet, ám a válaszlevél nem nevezte meg konkrét felelősöket. Annyit közöltek, hogy öt járat késett több mint egy órát, ez okozott zavart a földi kiszolgálásban.

A minisztérium közleménye szerint a közlekedési hatóság most két különálló eljárásban is vizsgálja az összes szóba jöhető érintett felelősségét a történtekben. A két eljárásban a hatályos rendelkezések szerint több millió forintos bírságok szabhatók ki. A hatóság hivatalból indított eljárásában adatszolgáltatásra szólítja fel a földi kiszolgálót, amely kiadott engedélye alapján köteles bizonyítani, elegendő erőforrás áll rendelkezésére ahhoz, hogy a légitársaságokat szerződés szerint ki tudja szolgálni. A cég mellett a reptér üzemeltetőjének és a légitársaságnak is nyilatkoznia kell arról, milyen formában és mikor értesültek a járatkésésről. A 60 napos határidővel zajló teljes eljárás a törvényi előírások és a fokozatosság elve alapján nem zárulhat pusztán figyelmeztetéssel. A feltárt mulasztás tehát már első körben bírsággal szankcionálható.

A hatóság egy önálló eljárásban keres választ arra, hogy a repülőtér forgalma hogyan haladhatta meg a mélyalvási időszakban megengedett szintet. A szintén 60 napos ügyintézési határidő mellett itt is 100 millió forintos a jogszabályi bírságplafon.

A Technológiai és Ipari Minisztérium azt írta, hogy az eljárások lezárása után beszámol a vizsgálatok eredményéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik