Belföld

Nézőpont Intézet: a Kétfarkú Kutya Párt bejutna most a parlamentbe

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Ellenzéket váltana a magyarok többsége. A Fidesz–KDNP 55 százalékon áll.

Egy most vasárnap tartott választáson a Fidesz–KDNP-nek 55 százalékos támogatottsága lenne, míg az ellenzéki pártok közül csak három jutna be a parlamentbe – írja a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatása alapján a Magyar Nemzet.

Az ellenzék ugyanakkor jelentősen átalakulna, a korábbi hatpárti koalícióból csak Gyurcsány Ferenc pártja maradna parlamenti párt. A Demokratikus Koalíció és a Mi Hazánk Mozgalom fej fej mellett, 6-6 százalékon áll. A harmadik ellenzéki párt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) lenne, amelynek támogatottsága 5 százalékos. Parlamenten kívüli párt lenne ugyanakkor a Jobbik és a Momentum (4-4 százalék), illetve a három egyszázalékos párt: az MSZP, az LMP és a Párbeszéd. 

A Nézőpont Intézet szerint a magyar választók 12 százaléka kritikus ugyan Orbán Viktor kormányfő munkájával szemben, de nem tud olyan ellenzéki pártot megnevezni, amelyre leadná szavazatát.

Az ellenzékváltó hangulatot igazolhatja, hogy a szavazók csaknem egyharmada kiábrándult a baloldali pártokból, amit a múlt vasárnap tartott időközi önkormányzati választások eredményei is megerősítettek.

Módszertan

A közvélemény-kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős minta esetén a mintavételi hiba ± 3,16 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik