Belföld

Hőség- és zivatarveszély, riasztást is kiadtak

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Tovább melegszik az idő, de Dunántúlon jégeső is eshet, károkat okozhat a szél. Csütörtökre kiadták a vörös figyelmeztetést is.

Kedden a sok napsütés mellett kevés fátyol- és gomolyfelhő lesz, de  délelőtt a Dunántúl északi részén előfordulhat zápor, zivatar. Később a Bakonyban, az Északi-középhegységben, a késő délutáni, kora esti óráktól a Dunántúl nyugati felén alakulhat ki zápor, zivatar. Zivatar környezetében erős, viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet napközben 32-37, késő este 20-26 fok között alakul – írja a Kiderül.hu.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a hőség és zivatarok veszélye figyelmeztetést adott ki. Azt írták, tovább fokozódik a hőség, a napi középhőmérséklet az ország döntő részén meghaladhatja a 25, az  Alföldön a 27 fokot is. Kedden a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás is várható.

Elsőfokú, citromsárga riasztás is érvényes. Az érintett területeken jégeső eshet, károkat okozhat az erős szél. A riasztások által érintett területek, járások egy folyamatosan frissülő térképen követhetőek nyomon.

A zivatarokat intenzív csapadék (10-30 mm), viharos széllökés (>60 km/óra), kisebb eséllyel apró szemű jég kísérhet. A Dunántúl nyugati, északnyugati megyéiben később a zivatarok hevesebbek is lehetnek, viharos kifutószél (60-90 km/óra), jégeső (1-3 cm) és intenzív csapadék társulhat hozzájuk. Ezek kialakulása még  bizonytalan.

Tovább melegszik az idő, csütörtökön három megyére már vörös figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik