Belföld

Gulyás Gergely szerint a kormány nem élvezi az uniós magányt

VARGA JENNIFER / 24.HU
VARGA JENNIFER / 24.HU
Szerinte hibát követ el a baloldal, ha mindig Brüsszel mellé áll. Örülne, ha a fővárossal lenne mód értelmes párbeszédre. Visszavág a Ryanair-vezérnek.

A kancelláriaminiszter a hirado.hu-nak azt mondja, az Oroszország elleni olajembargó ügyében nem a magyar, hanem az európai  kormányok többségének véleménye változott meg az utóbbi időben. Szerinte az orosz olaj még nem váltható ki mással, noha ők mindent megtettek az elmúlt években, hogy legyen alternatívája, csökkenjen az energiafüggőség.

Gulyás Gergely abban bízik, nem lesz gázembargó, mert akkor nagy bajba kerül a német gazdaság, akkor pedig Európa gazdaságai is bajba fognak kerülni. A vitákról az EU-val általánosságban azt mondja, a kormány nagyon szeretne beállni a sorba, nem élvezi a különállást, noha történelmünkben sok példa van a hősies egyedüllétre, de politikája célja a szövetségkötés.

Mi az uniós vitákban soha nem a különállásra vagyunk büszkék, sőt sajnáljuk, ha egyedül kell kitartanunk, de ez elengedhetetlen, ha olyan döntéseket kell megakadályozni, amelyek Magyarország érdekeit figyelmen kívül hagyják.

Az interjúban a német média bírálata mellett előkerül a sajtószabadság ügye is, ami szerinte Magyarországon biztosított, a miniszter német demokráciaproblémának nevezi, hogy ott a sajtó alakítani akarja a politikát. Gulyás Gergely szerint a baloldal választási vereségének egyik fő oka az volt, hogy a vitákban mindig Brüsszel pártját fogta. A kormány örömmel venné, ha ez változna.

Ennek első jele lehetne, ha (…) nem áskálódnának tovább azért, hogy a nekünk az Európai Uniótól az uniós jog szerint járó pénzeket – többek között a pedagógusbéremelés és orvosbéremelés forrásait – Brüsszeltől ne kapjuk meg.

A miniszter bírálja Karácsony Gergely főpolgármestert, de úgy véli, a kormány tiszteletben tartja az önkormányzatok jogait, és  Budapestet sem akarja semmire rákényszeríteni, ha az értelmes párbeszédre van tér, lehetőség, akkor arra nyitottak. Szerinte a főváros 2010 óta óriásit fejlődött, de 2020 óta több a szemét, a dugó és a hajléktalanok is visszatértek.

Az extraprofitadóról megismétli a már ismert kormányzati érveket,  majd az azt élesen bíráló Ryanair-vezérről azt mondja,

ha pedig valaki egy ír kocsmában töltötte a gyermekkorát, ahol túl fiatalon túl sok alkoholhoz jutott, akkor – úgy látszik – ennek felnőttkorban is nyoma marad.

Kapcsolódó
Ryanair-vezér: Gulyás Gergely és Nagy Márton olyan, mint Dumb és Dumber
Michael O'leary szerint a kancelláriaminiszter arra kéri a magyar családokat, hogy utazzanak drágább légitársaságokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik