Belföld

„Elfogyhat az üzemanyag Magyarországon” – figyelmeztet a független benzinkutasok vezetője

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

„Azzal a határozott kéréssel fordulunk a magyar autós társadalomhoz, hogy kezdjenek el spórolni az üzemanyaggal, elfogyhat az üzemanyag Magyarországon” – mondta az rtl.hu kérdésére Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) elnöke. Pénteken a Mol és az OMV is mennyiségi korlátozást vezetett be kútjain.

Egri Gábor szerint a mennyiségi korlátozás is azt mutatja, hogy fogyóban az üzemanyag, ha ugyanis lenne, nem kellene korlátozni a megvásárolható mennyiséget. „A hatósági ár ugyanis nem piaci ár. Az árak eltérítése hiánygazdálkodáshoz vezet, ez alapszintű közgazdaságtan. Ki akarna olyasmit forgalmazni, amin nincsen nyeresége?” – fogalmazott a FBSZ elnöke, aki arra kérte a magyar autósokat, hogy:

  • Ne induljanak útnak üres autóval, hiszen négy, de akár öt egy irányba tartó ember is ülhet egy járműben.
  • Lehetőség szerint vegyék igénybe a tömegközlekedési eszközöket.
  • Mérlegeljék, hogy milyen útvonalon jutnak el céljukhoz, tervezéssel csökkentve az autó fogyasztását.

Péntekről a Mol töltőállomásain 50 liter üzemanyagot lehet hatósági áron tankolni, a kannákba pedig csak piaci áron lehet vásárolni. Korábban a részben állami tulajdonban lévő Mol azt kommunikálta, hogy nincsen hiány üzemanyagból, pénteki bejelentésüket mégis azzal indokolták, hogy hogy így tudják minden vásárlónak biztosítani a kiszolgálást és a töltőállomások zavartalan működését.

Kapcsolódó
Szigorít a Mol a tankolási szabályokon
Péntektől érvényes az új rendszer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik