Belföld

Megvétozza Baranyi Krisztina, hogy Kálmán Olga férje kerüljön a ferencvárosi média élére

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Polgármesteri vétót emelek azok ellen a döntések ellen, amelyek bedarálják és pártkifizető-hellyé teszik a ferencvárosi független médiát – írja péntek délutáni Facebook-bejegyzésében Baranyi Krisztina, a kerület független polgármestere.

Két nappal ezelőtt beszámoltunk a legfrissebb ferencvárosi történésekről, felidézve, hogy Vágvölgyi B. Andrást még május végén rúgták ki a IX. kerületi 9 magazintól szerződésszegés miatt. Hagymási Zoltán, a lapkiadó, önkormányzati Ferencvárosi Média Nonprofit Kft. nevű cégének vezetője május 27-én azonnali hatállyal bontotta fel a szerződését. Baranyi szerint Hagymási „komolytalan indokkal és munkajogilag aggályos módon” mentette fel Vágvölgyit, ezért a szerdai testületi ülésen javasolta Hagymási felmentését. A Baranyival viaskodó ellenzéki képviselők belementek ebbe, de sikerült elérniük, hogy Hoffmann György televíziós szakember, Kálmán Olga DK-s politikus férje kerüljön Hagymási helyére.

DK-s javaslatra elfogadták azt is, hogy Vágvölgyi tartalomfejlesztési igazgató legyen, ami kiterjed a kerületi tévé, újság és a még nem létező online lap koordinálására. A főszerkesztői posztra viszont új pályázatot írnak ki, amit már nem független testület, hanem a képviselők bírálnának el, így nincs garancia arra, hogy Vágvölgyi marad az újság élén.

Friss bejegyzésében Baranyi annak ad hangot, hogy nem ért egyet a döntéssel. „A választóinktól arra kaptunk felhatalmazást, hogy a helyi sajtó szabadon, politikai befolyásolás és szervezeti függőség nélkül működhessen. Ennek a feltételeit megteremtettük, a médiánk szabadon működött. Egészen eddig.” Felidézte, hogy a média cég új igazgatójának Hoffmann Györgyöt „húzták elő a semmiből. Ő nem volt jelen az ülésen, a többi jelölttel szemben nem lehetett tőle kérdezni”. Baranyi szerint kinevezték „ugyan Vágvölgyi B. Andrást tartalomfejlesztési igazgatónak (több kérdésre sem derült ki, hogy ez a pozíció mit takar), de egyúttal új főszerkesztői pályázatot is kiírtak. Ennek eredményéről már nem a Vágvölgyi pályázatát 2020-ban elbíráló, Majtényi László vezette szakmai bizottság, vagy más pártfüggetlen zsűri, hanem a képviselők pártalkuja dönt. Vágvölgyi így a DK cégvezetője és a ma még ismeretlen, a képviselők által kiválasztott főszerkesztő között igazgathatná a tartalomfejlesztést.”

Baranyi posztjában kijelentette: a

cégvezető megválasztása, a tartalomfejlesztési igazgatói poszt létrehozása és az új főszerkesztői pályázat kiírása ellen polgármesteri vétót emelek. Ezzel még nincs megoldva a helyzet, de a Képviselő-testület esélyt kap arra, hogy korrigálja a döntését, a kerület médiája szabad maradjon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik