Belföld

Elutasították Burka Ferenc fellebbezését, a gyilkosnak vissza kell fizetnie a 20 milliót

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI

Jogalap nélküli gazdagodás miatt vissza kell fizetnie idősebb Burka Ferencnek azt a kártérítésként felvett húszmillió forintot, amit korábban az államtól kapott. A Debreceni Törvényszék helybenhagyta az elsőfokú ítéletet és jogerősen is arra kötelezte az emberölés miatt kilenc év fegyházra ítélt férfit, hogy fizesse vissza a pénzt.

Burka és fia 1999-ben Újszentmargitán úgy megvertek egy férfit betonvassal, hogy belehalt sérüléseibe. A helyszínről egy antennát vittek el az elkövetők.

2002-ben előbb elítélték, majd a három évvel későbbi megismételt eljárásban felmentették őket a vád alól, mert a gyilkosságot nem tudták rájuk bizonyítani. Mivel mind a ketten több, mint kétezer napot töltöttek előzetesben, ezért az apa 20 a fia pedig 25 millió forint kártérítést kapott.

Később két tanú terhelő vallomása miatt perújítási nyomozás indult, amelynek során új tárgyi bizonyíték került elő, illetve titkos adatszerzés útján új információ jutott a nyomozóhatóság birtokába. A perújítási eljárásban első fokon társtettesként elkövetett emberölés miatt 12 év, illetve 10 év fegyházra ítélték a vádlottakat, majd másodfokon ezt 9 évre, illetve 7 év 6 hónapra enyhítette a Debreceni Ítélőtábla 2018-ban.

A kártalanítás visszatérítésére kezdeményezett polgári eljárás a két elítélt esetében elkülönült. Ezúttal a Debreceni Törvényszéken az idősebb férfi ügyében hirdettek határozatot. A felperes magyar állam a keresetében kártalanítás visszafizetése jogcímen húszmillió forint és annak 2018. szeptember 14-től járó késedelmi kamata megfizetésére kérte kötelezni az alperest, ezt a Debreceni Törvényszék pénteken jogerősen megítélte.

A törvényszék indoklása szerint a büntetőeljárásról szóló törvény önálló jogalapot biztosít a magyar állam számára arra, hogy a korábbiakban már kifizetett kártalanítást visszakövetelje a kártalanításban részesült személyektől, ha a kifizetést követően olyan, a törvényben meghatározott körülmény merül fel, amely alapján a korábbiakban kifizetett kártalanítás alaptalannak minősül. Az alperes önkéntes teljesítésének hiányában a magyar állam a jogerős ítélet alapján bírósági végrehajtás útján érvényesítheti Burkával szemben a megítélt követelést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik