Belföld

Az új amerikai nagykövetjelölt szerint eufemizmus, hogy Magyarországon hanyatlik a demokrácia

Paul Morigi / AFP
Paul Morigi / AFP

Csütörtök délelőtt hallgatta meg az Egyesült Államok Szenátusának külügyi bizottsága David Pressmant, akit Joe Biden elnök budapesti amerikai nagykövetnek jelölt ki májusban.

A nagykövet-jelölt legfontosabb üzenete a civil szervezetek támogatása volt, nem volt olyan kérdés, melynél ne mondta volna el, hogy mennyire fontosnak tartja leendő munkájának ezen részét – írja a meghallgatást végigkövető hvg.hu. 

Pressman szerint a civileket a magyar kormány megpróbálja kizárni a demokratikus folyamatokból és szükségük lesz az amerikai nagykövetség támogatására ahhoz, hogy részt tudjanak ezekben venni. Pressman beszélt arról is, hogy ugyan azt mondják, Magyarországon hanyatlik a demokrácia, ám

ez a kifejezés inkább eufemizmusnak tekinthető, hiszen leplezi a sajtószabadság leépítése, az igazságszolgáltatás befolyásolása mögött meghúzódó szándékosságot.

Hangsúlyozta, erről kell beszélni a kormányzati szereplőkkel, de a civil szervezeteket is a lehető legtöbb eszközzel támogatni kell, hogy részt vehessenek a demokratikus folyamatokban.

A háború és a magyar kormány fölötti orosz befolyás kérdése is felmerült a szenátusi meghallgatáson. Pressman elmondta, hogy ezekkel a problémákkal szembe kell nézni és a magyar kormány felé tolmácsolt aggályaik mellett a civil szervezetek és a független média támogatásával kellene elérni, hogy láthatóbbá váljon az orosz jelenlét. Ezekhez viszont Pressman szerint szükséges a korrupcióval kapcsolatos kérdésekkel való szembenézés is – írja a hvg.hu.

Kapcsolódó
Hollywoodi sztárok barátját jelölte Joe Biden budapesti nagykövetnek
David Pressmant budapesti munkáját a szenátusi jóváhagyása után kezdheti meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik