Belföld

Arcuk kitakarását kérhetik majd azok, akik Orbán Viktor és Novák Katalin rendezvényein vesznek részt

Marjai János/24.hu
Marjai János/24.hu

A kormány a 2023-as központi költségvetést megalapozó salátatörvénybe dugott el egy olyan jogszabály-módosítást, aminek értelmében a miniszterelnökkel, illetve a köztársasági elnökkel egy rendezvényen részt vevő személyek kérhetik, hogy a rendezvényen készülő képeken és videókon tegyék őket felismerhetetlenné – szúrta ki a hvg.hu. Jelenleg a helyzet az, hogy aki nyilvános- vagy tömegrendezvényen vesz részt, az hozzájárul, hogy róla képek, videók készüljenek, és ezeket közzétegyék.

A törvény elfogadását követően viszont azok a személyek, akik Orbán Viktor és Novák Katalin rendezvényein vesznek részt, a felvétel készültéről való tudomásszerzés utáni 48 órában, vagy a közzététel utáni 15 napban kérhetik az arcuk kitakarását. 

Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert a miniszterelnök és a köztársasági elnök „számos rendezvényen, helyszínen jelennek meg, a róluk készült felvételeken számos személy látható velük egyidejűleg”.

Ez a hvg.hu cikke szerint praktikusan azt jelenti, hogy a Polgári törvénykönyv módosítása után közszereplőnek nem számító személyek, például a miniszterelnökkel baráti viszonyt ápoló Mészáros Lőrinc vagy Adnan Polat vállalkozók kérhetik, hogy a miniszterelnök részvételével rendezett eseményen készült képekről, videókról őket blőrözzék ki, tegyék a képmásukat felismerhetetlenné.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik