Belföld

Cser-Palkovics is reagált a vármegye-tervre

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A globális minimumadó elutasítása egyben megmentette az önkormányzatok iparűzési adóját is, a minimumadó bevezetése esetén ugyanis az iparűzési adót szinte biztosan el kellene törölni vagy legalábbis jelentősen csökkenteni Magyarországon a nagy cégek tekintetében, amelyek egyébként a legtöbb helyi adót fizetik

– ezt írta ki szerdán a saját Facebook-oldalára Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere.

Az önkormányzati vezető üdvözölte az országgyűlés keddi döntését, amellyel elutasította a globális minimumadó bevezetését. „Ez a döntés jelentős hatással van az ország, de egyben városunk versenyképességére is. A szabad, önálló adópolitika ugyanis ennek fontos eszköze. Az iparűzési adó ezen része nélkül pedig a jelenlegi finanszírozási környezetben nincsenek önkormányzatok hazánkban. Ergo az önkormányzatiság működését mentették meg a minimumadó ellen szavazó kormánypárti és Mi hazánkos képviselők” – értékelt Cser-Palkovics, egyúttal élesen bírálta az ellenzéki képviselőket, akik szerinte „nem tudom, hogy tudatosan vagy csak hozzá nem értésből, olyan dolgot támogattak a szavazatukkal, amely kifejezetten ellentétes a magyar települések érdekeivel.”

A poszthoz érkezett egy olyan hozzászólás is, amely a polgármester véleményét kérte a vármegyei rendszer tervezett visszaállításáról. Cser-Palkovics kommentben válaszolt a felvetésre. Ezt írta:

Bár ez lenne az önkormányzatok legnagyobb problémája jelenleg. Az energiaárak és a működtetésünk biztonsága sokkal sürgetőbb ügy például. Az én megítélésem szerint egyébként ez egy olyan szimbolikus átnevezés, ami tartalmi változtatást a hatáskörök tekintetében nem jelent, a megyei jogú városokat pedig szerencsére nem érinti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik