Belföld

Halálesetek miatt tartanak időközi választásokat Bács-Kiskun megyében és Zalában

Bács-Kiskun megye öt településén lesz időközi választás június 26-án. Dunaszentbenedeken, Izsákon, Kunbaracson és Szalkszentmártonban azért kell választást tartani, mert valamennyi településen meghalt a polgármester, Kiskőrösön pedig az egyik képviselő halála miatt várják a választópolgárokat a szavazókörökbe.

A Kalocsa és Paks között fekvő Dunaszentbenedeken 643 választásra jogosult szavazhat a kilenc független polgármesterjelölt egyikére az önkormányzat épületében kialakított szavazókörben vasárnap. A jelöltek – Iván Zoltán, Kapitány István, Kerekes Gábor, Kovács Miklós, Lengyel Andrea, Posztobányi-Paulin Zsuzsanna, Szabó József Attila, Tamás Ferenc és Vargyas László (utóbbi a települést 2006-tól négy választási cikluson keresztül vezető korábbi polgármester, Vargyas Mihály fia).

A Kecskemét és Dunaföldvár között található Izsákon a Fidesz-KDNP-Nemzeti Fórum jelöltje, Bozóky Imre mellett két független jelölt – Rácz Sándor és Rézműves Mihály – indul a tisztségért. Valamennyien a képviselő-testület tagjai. A település 4740 választópolgára az általános iskolában kialakított négy szavazókörben és a kisizsáki művelődési házban adhatja le voksát.

A Lajosmizse közelében fekvő Kunbaracson Farkas József és Hegedűs Lászlóné független jelölt indul a polgármesteri címért; jelenleg mindketten a képviselő-testület tagjai. A névjegyzékben szereplő 547 választópolgár a polgármesteri hivatalában kialakított szavazókörben szavazhat.

A Dunaújváros és Kunszentmiklós között található Szalkszentmártonban csak egy polgármesterjelöltet vettek nyilvántartásba. A függetlenként induló Gulyásné Horváth Tünde jelenleg a település Fidesz-KDNP-s képviselője és alpolgármestere. A 2349 választópolgár a polgármesteri hivatalban, az általános iskolában és az újtelepi óvodában kialakított szavazókörben járulhat az urnákhoz.

Kiskőrös 4. számú egyéni választókerületében szintén időközi választást tartanak vasárnap, mert az eddigi önkormányzati képviselő, Gmoser András (Fidesz-KDNP) tavaly decemberben elhunyt. Három jelöltet vettek nyilvántartásba, a korábbi képviselő keresztfiát, Gmoser István független jelöltet, Kudron-Tonigold Nándort a Megoldás Mozgalom színeiben és Martinkó Zsoltot, akit a Fidesz-KDNP indít.

A névjegyzékben 1548 választópolgár szerepel, ők a Kiskőrösi EGYMI és az Erdőtelki Óvoda épületében voksolhatnak a képviselőjelöltekre vasárnap.

Zalában is választanak

A Zala megyei Hottón a korábbi polgármester lemondása, Zalaköveskúton és Pusztaapátiban a településvezetők halála miatt választanak polgármestert vasárnap.

A Nemzeti Választási Iroda és a települések honlapjának adatai szerint Hottón tavaly augusztusban mondott le a polgármester, aki helyett azóta Halász István alpolgármester irányítja a település életét. A névjegyzék szerint csaknem 300 szavazópolgár négy független jelöltre – köztük az alpolgármesterre – voksolhat vasárnap.

Zalaköveskúton februárban hunyt el Tolnai István független polgármester. A pozícióért egyetlen független jelölt, Hollós Mónika indul a kistelepülésen, amelyben 36 szavazópolgár él.

Pusztaapátiban 2020 októberében hunyt el az addigi polgármester, Németh Árpád (független). A 24 szavazópolgár három független jelölt közül választhat vasárnap.

Keszthelyen lemondás miatt új polgármestert, haláleset miatt pedig önkormányzati képviselőt is választanak vasárnap Keszthelyen. A polgármesteri címért egyetlen jelöltként Manninger Jenő (Fidesz-KDNP) indul, aki áprilisig Keszthely térségének fideszes országgyűlési képviselője volt. Az eddigi városvezetőt, Nagy Bálintot (Fidesz-KDNP) áprilisban a körzet országgyűlési képviselőjének választották, ezért ő lemondott polgármesteri megbízatásáról.

A Balaton-parti városban vasárnap egy új önkormányzati képviselőt is választanak, a 8. választókerületben Bánhegyi Renáta (Fidesz-KDNP) és Kovács Viktória (Demokratikus Koalíció) indul. Az időközi voksolást azért kellett kiírni, mert az előző képviselő, Ifi Ferenc (Fidesz-KDNP) 2020 decemberében elhunyt.

Gábor Hajnalka, a település jegyzője, a helyi választási iroda vezetője az MTI-nek hétfőn elmondta: Keszthelyen mintegy 16 ezer választópolgár szavazhat vasárnap a polgármesterjelöltre, a 8. választókerület két jelöltjére pedig mintegy 2100-an voksolhatnak.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik