Belföld

Novák Katalin: Egy szuverén állam fegyveres megtámadása elfogadhatatlan

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Novák Katalin elnöki beiktatása utáni első írott nagyinterjúját a Telexnek adta. A kormánypárti körök megközelíthetetlenek a független sajtó számára, így a szokatlan gyakorlatról Novák rögtön az elején elmondta: „köztársasági elnökként minden magyar embert képviselnem kell, és azokhoz is szeretnék eljutni, akiket az önök felületén keresztül tudok megszólítani”.

Azt kellett személyesen is végiggondolnom, hogy képes leszek-e arra, hogy egy nagyon nehéz, válságokkal terhelt időszakban a magyar érdekek mellett ki tudjak állni, és képes leszek-e egy szuverén pozíciót szuverén módon betölteni.

– vélekedik kinevezéséről az államfő, melyről férjével egyeztetett mielőtt elvállalta volna, és hitvalló reformátusként Istenhez fordult még iránymutatásért.

Orbán Viktor miniszterelnökkel heti rendszerességgel egyeztet nagyjából egy órát: mivel van egy kapu a Sándor-palota és a Karmelita között kölcsönösen szokták fogadni egymást.

Egy szuverén állam fegyveres megtámadása elfogadhatatlan

– mondja Novák az orosz-ukrán háborúról. A köztársasági elnök sokkal erősebb hangot üt meg az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban, mint a kormány tagjai, azonban szerinte a magyar emberek többsége osztja a véleményét, és egyértelmű kérdésnek tartja, hogy egy szuverén nemzetállamot megtámadott egy másik ország. Ennek ellenére a diplomáciai utak előtt egyeztet a kormánnyal mint a külpolitika elsődleges alakítójával, ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy az Alaptörvény értelmében a legmagasabb szinten az államfő képviseli az országot.

Novák Katalin első útja köztársasági elnökként Varsóba vezetett, ami a saját ötlete volt. A lengyelországi látogatás szóba került, hogy Orbán ellenségek között említette Zelenszkijt győzelmi beszédében, Novák pedig arra kérte a lengyel államfőt, hogy az ukrán elnököt kérje meg arra, hogy tartózkodjon az olyan provokatív kijelentésektől, mint hogy a magyarok tudtak arról, hogy Oroszország meg fogja támadni Ukrajnát. A magyar államfő kijevi látogatása nincs napirenden, ahogy a washingtoni sem, de annyit elárult, hogy a következő öt évben biztosan elutazik majd az Egyesült Államokba.

Szóba került a nagy port kavart erdélyi látogatás is, mielőtt Novák azt írta, hogy feladata az összmagyarság képviselete, továbbá, hogy a magyar az magyar, s pont. Novák úgy reagált:

Bármikor vállalom ezt a mondatomat. Felkiáltójellel is! Néhány napja találkoztam négyszemközt Iohannis román elnökkel, és fel sem merült az ő részéről bármi ezzel kapcsolatban. Sőt, megállapítottuk: közös érdekünk, hogy az erdélyi magyarok a szülőföldjükön minél jobban boldoguljanak és békességben éljenek.

Korábbi blogbejegyzéséről, melyben röhejes pedagógusbérekről ír Novák elmondta, hogy „amikor 2010-ben ezt írtam, az akkori helyzetet minősítettem. Most pedig a jelenleginél biztosan magasabb pedagógusbérekre lenne szükség”, annak azonban örül, hogy a tanárok és a kormány között elindult a tárgyalás.

Novák arról is beszélt, hogy az abortusztörvények szigorítását nem tartja időszerűnek, így a téma nincs is napirenden, továbbá kiderült az is, hogy nem tervez kilátogatni a Pride-re, köztársasági elnöki megbízatása után pedig nem tervez visszatérni a pártpolitikába.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik