Élő Belföld

Gulyás Gergely: Szokatlan az a kocsmai stílus, amit a Ryanair vezetése megenged magának

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A Kormányinfón kiderül, mit miért tesz a kormány.

Benzinárstop: nem az ár a kérdés, hanem a hozzáférés

Amíg lehet, szeretnék fenntartani az üzemanyagárstopot. A kérdés nem is az ár, hanem a hozzáférés, tehát amíg jön üzemanyag, addig tartható a hatósági ár is.

Arra nem tudott konkrét választ adni, mi az a világpiaci ár, ami mellett már nem lenne fenntartható a 480 forintos fix ár.

Gulyás támogatja, hogy egyszerre tartsák az EP- és az önkormányzati választást

A kormány nem foglalkozott azzal a javaslattal, hogy egyszerre tartsák 2024 tavaszán az EP-választást és az önkormányzati választást, de Gulyás a maga részéről támogatja ezt az elképzelést.

Az ellenzék érvelését nem érti, mert egy kampány egyszerűbb mint kettő, mindenkinek jobb, ha magasabb a részvétel.

Azért is lenne praktikusabb a két választást együtt megtartani, mert az EP-választás akár július elején is lehet majd, az önkormányzati választás pedig október első vasárnapja lenne általában.

10 éve hallgatja a kormányinfókon, hogy eltörölnék a közvetlen főpolgármester-választást, de nem látott ilyen javaslatot továbbra sem.

Pintér állománygyűléséről

Gulyás cáfolta a Népszava értesüléseit, miszerint Pintér Sándor belügyminiszter zártkörű szemléjén azt az üzenetet továbbította a jelenlévőknek, hogy annak lehet örülni, ha nem lesz elvonás idén.

A Ryanairről: Ahol van versenytárs, ott minden esetben érdemes azzal utazni

Minden esetet vizsgálnak, amikor a cégek áthárítják az extraprofitadót a fogyasztókra. A Ryanair esetében fogyasztóvédelmi vizsgálat zajlik, holott Európában számos országban van, ahol létezik ilyen adónem.

Szokatlan az a kocsmai stílus amit a Ryanair vezetése megenged. Ahol van versenytárs, ott minden esetben érdemes azzal utazni

– biztatott egyáltalán nem visszafogottan mindenkit Gulyás arra, hogy ne utazzanak az ír fapadossal, ha tehetik.

Jönnek is a kérdések

Megjelentek azok a brüsszeli hangok, amik a gázembargót erőltetnék, mondja a közmédia újságírója, majd azt kérdezi, mit szól ehhez a kormány?

Gulyás szerint azt, hogy a józan ésszel ellentétes lenne ilyen döntést hozni.

Infláció? Brüsszel!

Brüsszel eddigi lépései hozzájárultak ahhoz, hogy az infláció ekkora legyen, állítja Gulyás.

Most amikor háború világgazdasági válságot okoz, beruházásösztönzésre van szükség. Az Európai Uniós pénzügyminiszterek ülésére ezért ma kötött mandátummal érkezik a magyar pénzügyminiszter, mert a globális minimumadó arra kényszerítené az országot, hogy dupla annyi adót fizessenek a vállalatok, amivel elvesztené a térségben és Európában az adóelőnyét hazánk

– mondta, majd leszögezte, a kormány ellenzi a globális minimumadót.

Nem sérti a versenyt az üzemanyagárstop

A kormány a brüsszeli felszólító levél ellenére megvédi a magyar embereket az elszabaduló benzinárakkal szemben.

A versenyt nem sérti a benzinárstop

– közölte Gulyás.

A magyar intézkedés szerinte nem egyedülálló, 2006 után volt egy hasonló eset, amikor a szlovénok átjártak Olaszországba. Ezt az EB jogellenesnek találta, de az Európai Bíróság végül nem állapított meg jogsértést.

6 százalékkal alacsonyabb az infláció, mint az intézkedések nélkül lenne

A kormány a tegnapi ülésen a háborús és a gazdasági helyzetet értékelte, de sajnos kemény reménykedésre okot adó körülmény van, kezdte a kormányinfót Gulyás.

Ismertette, Amerikában 40 éve nem volt ekkora infláció, az Unióban pedig soha nem volt példa hasonlóra.

A háború miatt drasztikusan emelkedtek az energiárak és számtalan termék drágult. Akik a legközelebb vannak a háborús térséghez, ott a legmagasabb általában az infláció, a kormánynak ezzel is számolnia kell, mondja a miniszter, majd kijelentette: az infláció akkor fog megszűnni, ha béke lesz, ezzel lehet legeredményesebb fellépni ellene.

A magyar kormány a lehető legtöbbet teszi az infláció mérséklése érdekében. A rezsicsökkentéssel és az árstopokkal 6 százalékkal alacsonyabb az infláció, mint amennyi lenne ezek nélkül az intézkedések nélkül. Ezért a kormány indokoltnak tartja az árstopok fenntartását

– mondta, majd elismételte Orbán Viktor csütörtöki bejelentését.

Amit kérdezünk majd

Kollégánk is ott van a sajtótájékoztatón, ahol többek közt kérdez arról, mi a kormány véleménye arról, hogy a Ryanair vezérigazgatója nekiment Nagy Mártonnak, tervez-e a kabinet tagjai közül Ukrajnába menni a közeljövőben, és hogy miért kötik brüsszeli források megszerzéséhez a pedagógus-béremelést.

Milyen témák lesznek a középpontban?

Orbán Viktor már csütörtökön bejelentette, hogy meghosszabbították az árstopokat, vélhetően ennek okairól és részleteiről is beszél majd Gulyás Gergely. Szó eshet az extraprofitadóról, különösen annak fényében, hogy azt több légitársaság is az utasokra hárította. Emellett az infláció és a 400 forintos euróárfolyam is előkerülhet majd a Kormányinfón.

Kezdés 9 óra 30 perckor

A Kormányinfó a nemrég bevezetett új rendszer értelmében kétórás lesz ezúttal is, így körülbelül 11 óra 30 percig tart majd.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik