apa
Belföld

Apák és férfidolgok (x)

Berlin-Chemie AG.
Berlin-Chemie AG.
A világ számos pontjához hasonlóan június 19-én Magyarországon is az édesapákat ünnepeljük. Az apák napja alkalmat teremt arra, hogy átgondoljuk férfi családtagjaink szerepét, értékességét és odafigyeljünk az egészségükre. Mindezekre lehetőséget ad egy különleges weboldal.

Az apák lehetnek diplomaták, játszótársak, példaképek. Bármely típusba is tartozzanak, fontosak nekünk, és szeretnénk, hogy még sokáig aktív tagjai legyenek a családnak. Apák napja alkalmából egy játékos kérdéssor segítségével megtudhatjuk, hogy szeretteink mely apatípusba tartoznak, egy komolyabb teszttel pedig kideríthetjük, hogy mennyire fenyegeti őket a férfiakat érintő leggyakoribb urológiai betegség, a jóindulatú prosztata megnagyobbodás. (BPH). Mindkét kérdőívet maguk az apák vagy a nagyapák, illetve az őket szerető, értük aggódó feleségek, nagyobb gyerekek is kitölthetik.

A BPH jellemzően 40 év felett jelentkezik, és kialakulásának valószínűsége az életkor előrehaladtával folyamatosan nő. A megnövekedett prosztata fokozódó nyomást fejt ki a húgycsőre, így ürítéskor a vizeletsugár vékonyabb lesz, az áramlás ereje csökken, súlyos esetben pedig teljes egészében elzárhatja a vizelet útját. Ennek előjele a gyakori és hirtelen vizelési inger, az általa okozott ismétlődő éjszakai felébredés és a nyomában járó kialvatlanság, a vizelet nehézkesebb indítása, a vizeletsugár vékonyodása, esetleg megszakadása és az akaratlan elcseppenés.

A tartósan fennálló, kezeletlen jóindulatú prosztata megnagyobbodás számos egyéb betegséghez vezethet, mint például vizelési képtelenség, krónikus veseelégtelenség, vizelet visszatartási problémák, vérvizelés.

Éppen ezért fontos a korai felismerés, amelyben segítséget nyújt az otthon is elvégezhető, 7+1 kérdésből álló Nemzetközi Prosztata Tünetértékelő Skála, azaz IPSS-teszt. Az Amerikai Urológusok Szövetsége által 1992-ben kidolgozott kérdőív, amely a www.szeretlekapa.hu oldalon is kitölthető, állapotfelmérésre szolgál. Eredménye nem betegséget diagnosztizál, hanem tájékoztatásul szolgál, az orvosi vizsgálat szükségességére hívva fel a figyelmet. Bár apák napja évente csak egyszer van, ezt a tesztet hat havonta célszerű ismét elővenni.

HU-BCM-45-2022-v01-pr-#31259
Lezárás dátuma: 2022.06.08.
Érvényesség dátuma: 2024.06.08.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik