Belföld

Kúria: A sunyi és a korrupt jelzőkkel nem sértették meg a fideszes polgármester becsületét

Szalay Ferenc, Szolnok kormánypárti vezetője kifogásolta, hogy politikai ellenfele erős jelzőket használt vele és egy önkormányzati ingatlanügylettel kapcsolatban.

Közügyekről folytatott vitában a közhatalom gyakorlóival szemben az éles megfogalmazású, erőteljes vélemény kifejtése is megengedett. A szólás szabadsága, a szabad véleménynyilvánítás ilyen esetekben a véleményben szereplő tényállításokra is kiterjed, ha a közlő fél jóhiszeműen jár el.

Ezzel az elvi megállapítással zárta le a Kúria azt a több mint két éve zajló pereskedést, amit Szalay Ferenc, Szolnok fideszes polgármestere indított Radócz Zoltánnal szemben. Radócz volt az ellenzék közös polgármesterjelöltje a 2019-es önkormányzati választáson, a kormánypárti politikus riválisaként azonban egy százalékponttal alulmaradt a posztért folyó versenyben.

Az ügy előzményét a 24.hu-nak az a 2019 tavaszán megjelent cikke jelentette, melyben egy furcsa szolnoki ingatlanügylet részleteit mutattuk be.

Szolnok korábbi fideszes vezetőjének, Várhegyi Attilának az idejében az önkormányzat 1995 karácsonyán eladott a város központjában, az Agóra mellett egy 700 négyzetméteres területet, amelyet az OTP Bank nézett ki magának, hogy oda bankfiókot építsen. A városvezetés azonban nem közvetlenül a bankkal, hanem egy mérnöki irodával kötöttek szerződést. A Profil Mérnöki Iroda Kft. akkori áron 18,6 millió forintot fizetett az ingatlanért, de még ugyanaznap 10 millió forinttal drágábban továbbadta a telket az OTP-nek. A bank azonban nemcsak a vételárral járt rosszul, hanem a beépíthetőség későbbi módosításával is, így végül a pénzintézetnek a tervezett fióképítésről is le kellett mondania.

A gyalogos övezet közepén elhelyezkedő telekről hosszú ideig folytak az egyezkedések, és végül a már Szalay vezetése alá került önkormányzattal állapodtak meg 2017-ben. Az OTP a sikertelen ingatlanvásárlásáért kárpótolást harcolt ki magának, valamint hosszútávú bérleti szerződést is kötött a területre. A város a 2013 és 2017 közötti időszakra visszamenőlegesen 3,6 millió forintot, a későbbiekre pedig évi 650 ezer forint plusz áfa bérleti díjat fizet az OTP-nek. Így most lényegében az önkormányzat fizet azért a területért, amit 25 éve eladott az akkori városvezetés.

Cikkünk megjelenését követően Radócz a Facebookon olyan bejegyzést tett közzé, amelyben korruptnak titulálta az ingatlanügyletet:

Szolnokiak! Szalay fedezi a város korábbi fideszes polgármesterének korrupt telekügyletét. Várhegyi és Szalay eddig 15.000.000 Ft-tal károsította meg Szolnok várost, és még mindig az OTP-é a telek. Sunyi módon hallgatnak a talpunk alatt lévő Várhegyi és Szalay telekügyletről. Az Agóra előtti építési telket 1995. december 20-án adta el Várhegyi, majd még aznap 10 millióval drágábban továbbadták az OTP-nek, majd 2013-ban kérte az OTP, hogy vásárolja vissza a város, de Szalay senkit meg nem kérdezve inkább visszabérli a telket, eddig már 5.000.000 Ft-ba került a bérlés, és évente 825.000 Ft-ot fizetünk az OTP-nek!

Szalay hónapokkal később, az önkormányzati választás után fordult a bírósághoz azzal, hogy állapítsa meg: Radócz a jelzőkkel megsértette a becsülethez fűződő személyiségi jogait, és fizettessen vele 500 ezer forintos sérelemdíjat. Az első fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék elutasította a polgármester keresetét, másodfokon azonban a Szegedi Ítélőtábla neki adott igazat, így végül az ügy a Kúriára került.

A nemrégiben megszületett kúriai döntés az elsőfokú kecskeméti verdiktet hagyta helyben, és leszögezte, hogy Radócz a „helyi közéleti vita körébe tartozó témában ténybeli alappal rendelkező véleményt formált, amely nem lépte túl a szabad véleménynyilvánítás megengedett határait”.

A Kúria azt is hangsúlyozta, hogy az ellenzéki politikus jogi képviselője, Litresits András megalapozottan hivatkozott azokra a korábbi határozatokra, amelyek szerint a közvagyonnal kapcsolatban némileg túlzó, erős szóhasználatként jogszabálysértés megállapítása nélkül használható akár a „korrupció” és a „maffia” kifejezés is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik