Belföld

Közbeszerzési bírságot kapott a Pokorni Zoltán vezette XII. kerületi önkormányzat

Kimondta a Közbeszerzési Döntőbizottság, hogy a XII. kerületben Pokorni Zoltánék közbeszerzései megsértették a törvényt azzal, hogy rendre ugyanazokat a cégeket hívták meg a kerületi közbeszerzésekre – olvasható a Kétfarkú Kutya Párt által közzétett bejegyzésben. A párt még januárban tett bejelentést a Közbeszerzési Hatóságnál, ami most igazat adott nekik.

Az MKKP közleményében olvasható, hogy XII. kerület évek óta él vissza azzal a lehetőséggel, hogy a 300 millió forint alatti építési beruházásoknál megteheti, hogy nem nyílt közbeszerzéseket ír, hanem a Kbt. 115. szerinti közbeszerzési eljárást alkalmazza, ami alapján nem indulhat bárki a Hegyvidék közbeszerzésein, csak mindig az éppen meghívott öt cég. Ez eddig törvényes is volna, de ha valaki ezt az eljárást alkalmazza, legalább azt meg kell tennie, hogy nem mindig ugyanazokat hívja meg, hanem változtatja a meghívottak névsorát, azért, hogy legalább minimális szinten kialakuljon a verseny.

A jelek szerint a kerület vezetése ennek sem tett eleget, cserébe megvalósult például egy olyan tender is, aminek keretében felújították a helyi orvosi rendelőt összesen 299 769 956 forintért. Tavaly novemberben pedig három közbeszerzést írtak ki ugyanazon a napon és mind a háromra pontosan ugyanazt az öt céget hívták meg. Olyanokat, amiknek nagy része sok éve rendszeresen nyeri a kerületi pénzeket. A vádakkal szemben a kerület vezetése egyebek mellett azzal védekezett, hogy azért hívta meg a kiválasztott cégeket, mert ezeket szokta. A hatóságok erre most közölték, hogy éppen ez a probléma, így ezúttal a büntetés sem maradt el.

300 ezer forintra bírságolták a XII. kerületi önkormányzatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik