Négy ember meghalt, tíz megsérült Szolnoknál, 4 és fél évet kértek a kátyúra hivatkozó kamionosra

Halálos tömegszerencsétlenség gondatlan okozása miatt állítják bíróság elé a gyorsabban közlekedő román kamionost.

Halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozása miatt emelt vádat Szolnoki Járási Ügyészség azzal 26 éves román férfival szemben, aki tavaly júniusban belerohant egy magyar munkásokat szállító kisbuszba a 4-es főúton, Szolnok külterületén.

A borzalmas balesetben a buszvezető és három utasa meghalt, további hat utas súlyosan megsérült, négy utas pedig nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Nagy Lajos, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei főügyészség szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy 4 év 6 hónap fogházban letöltendő szabadságvesztést, és 6 év járművezetéstől eltiltást kértek a vádlottra előkészítő ülésen történő beismerés esetére. A férfi nyomozati szakban tett vallomásával kapcsolatban azt mondta, hogy

A vádlott tagadta a bűnösségét, és azt mondta, hogy a kátyút akarta kikerülni

A férfi Debrecen felé haladt a 4-es főúton egy vontatóból és az ahhoz kapcsolt pótkocsiból álló járműszerelvénnyel a megengedett 70 km/óra sebességnél többel. Vezetés közben észrevett egy nagyobb kiterjedésű kátyút, amit a 90 km/óra sebességgel haladó szerelvényt balra kormányozva próbált meg kikerülni. Emiatt azonban a vontató bal első sarokrészével fél méterrel átlépte a záróvonalat.

A szemből érkező busz sofőrje alig másfél másodperccel az ütközés előtt észlelte a forgalmi sávjába féktávolságon belül, szabálytalanul behaladó kamiont. Próbált fékezni, de már nem tudta elkerülni az ütközést. Az autóbusz bal első sarokrészével, 90 km/óra sebességgel nekiütközött az elé szabálytalanul behaladó, 85 km/óra sebességre lassuló kamion záróvonalon átlógó bal elejével.

Donka Ferenc / MTI

Az ütközés erejétől az autóbusz a menetiránya szerinti jobb oldali szalagkorlát felé sodródott, s mintegy 60 km/óra sebességgel belecsapódott, majd jobb oldalára borult és keresztbe fordult az úttesten. Eközben két utas is kizuhant a járműből.

A kamionos által vezetett járműszerelvény pedig 80 km/óra sebességgel, teljes terjedelmével áttért a szemközti forgalmi sávba, kidöntötte a menetiránya szerinti bal oldali szalagkorlátot, áthaladt azon, majd oldalára borult és a vasúti felüljáró töltésének aljáig csúszott.

Donka Ferenc / MTI

A balesetben életét vesztette a buszvezető és három utasa, míg további hat utas súlyosan, négy utas pedig könnyen sérült. A kamionos nyolc napot meghaladó, súlyos sérülést, az utasa pedig nyolc napon belül gyógyuló, könnyű sérülést szenvedett. Az ügyészség letöltendő fogházbüntetést és járművezetéstől eltiltást kért a bűnügyi felügyeletben lévő román férfire.

Kapcsolódó
Tagadja bűnösségét a szolnoki kisbusztragédiát okozó román kamionos, bűnügyi felügyeletbe tették
Halálos tömegszerencsétlenség gondatlan okozásával gyanúsítják a feleségével utazó 25 éves férfit. A kisbusz sofőrje, és a járműből kirepülő két utasa halt meg.