Belföld

Székelyföld vadásza lett Kovács Zoltán

Varga György / MTI
Varga György / MTI

Sepsiszentgyörgyön, a Székelyföldi Vadászati Közgyűjteménynek helyet adó Bene-házban, vadászbarátok társaságában vette át Kovács Zoltán, Magyarország kormányzati kommunikációért felelős államtitkára a Venator Terrae Siculorum díjat – adta hírül a Nimród Vadászújság, amelynek főszerkesztője is az államtitkár.

A Venator Terrae Siculorum, azaz a Székelyföld Vadásza díjat a Vadon Közhasznú Egyesület 2014-ben hozta létre azzal a céllal, hogy megköszönje azok munkáját, akik kiemelkedőt alkotnak és tesznek a székelyföldi vadászat, a vadászati kultúra, a vad és élőhelye védelmében.

Mint írják,

Ezelőtt másfél évvel a Vadon Egyesület azt a lehetőséget kapta dr. Kovács Zoltántól, az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti világkiállítás kormánybiztosától, hogy hozzuk létre a Kárpát-medencei magyar vadászati értéktár című standot és mutassuk be a világkiállításon. Óriási feladat volt, de vállaltuk. Együttműködve a Kárpát-medence országaiban élő magyar vadászokkal, összegyűlt egy olyan anyag, amely hűen mutatja be azt a vadászati kultúrát és hagyományt, amelyre a magyarság méltán büszke. A kiállítást több százezer ember láthatta. Ezt a bizalmat a Vadon Egyesület a Venator Terrae Siculorum díj odaítélésével köszönte meg még 2021-ben, de a világjárvány nem tette lehetővé a díj előbbi átadását.

Demeter János, a Vadon Egyesület igazgatója különleges ajándékkal is meglepte Kovács Zoltánt: a 200 éve Háromszéken született Czetz János 1848–49-es honvédtábornok emlékévére való tekintettel, egy nagyon ritka Czetz-almacsemetét ajándékozott a díjazottnak.

Kovács Zoltán megköszönte a kitüntetést, és reményét fejezte ki, hogy a közösen megkezdett munkát folytatni fogjuk, és a világkiállítás szervezése közben kialakult barátságok segíteni fogják a közös jövőépítést.

Kovács Zoltán volt a tavaly 17 milliárd forintból megrendezett vadászati világkiállításért felelős kormánybiztos. A kiállítás végül 655 millió forint bevételt hozott.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik