Belföld

Június közepétől újrakezdődhetnek a kilakoltatások

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

Június 15-én véget ér a kilakoltatási és ingatlanárverési moratórium, írja az Utcajogász. A szervezet szerint ezt a moratóriumot nem hosszabbította meg a háború miatt bevezetett veszélyhelyzet.

Az elmúlt két évben – 2020-ban pár hónap kivételével – nem lehetett ingatlan kiürítése iránt intézkedni, azaz kilakoltatni senkit. Az Utcajogász szerint június közepe után a kilakoltatások újabb hulláma indulhat el.

2022. május 26-án jelent meg a kormányrendelet, amely listázza azokat a járvány miatti veszélyhelyzeti rendeleteket, amelyeket a Kormány a háborús veszélyhelyzetben is fenntart. A felsorolásban azonban nem található meg a moratóriumról rendelkező kormányrendelet. A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről szóló 2022. évi V. törvény sem rendelkezik a moratórium további meghosszabbításáról, így június 15-től a végrehajtási törvény általános szabályai térnek vissza. Az általános szabályok szerint árverésre bármikor, kilakoltatásra pedig a november 15. és április 30. közötti időszak kivételével egész évben sor kerülhet, írja a szervezet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik