Belföld

Mel Gibson is feltűnt az abortusz ellen küzdő politikai család budapesti konferenciáján

Budapesten rendeztek a hét végén egy kevés figyelmet kapó, de viszonylag jelentős nemzetközi találkozót. A CPAC nevű, a republikánus jobboldal számára fontos szervezet magyar eseménye ugyan helyszíni fellépőgárdájával nem feltétlenül váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a Political Network For Values nevű szervezet eseménye talán már inkább. Az ártatlan nevű Translatlantic Summit, vagyis transzatlanti gyűlés már a negyedik ilyen, a mostani a „Szabadság a tét” alcímet viseli.

A PNfV egy ultrakonzervatív, keresztény és hagyományos családi értékeket közvetíteni akaró, abortuszellenes szervezet, amely az Agenda Europe nevű hasonló célokért küzdő alapítvány oldalán nőtt ki. A PNfV Magyarországon erős kapcsolatokkal rendelkezik, Novák Katalin már 2015-ben az igazgatótanács tagja volt, 2019-ben pedig vezetője lett a szervezetnek, amiről a köztársasági elnöki kinevezése előtt mondott le.

Novák Korábban a Breitbartnak adott interjújában is arról beszélt, hogy az abortusz melletti kiállás a gyilkosság mellett kiálló álláspont.

A Guardian hosszabb cikket írt a szervezet tevékenységéről, amiben előkerül az is, hogy jelentős szerepük volt az abortusz szinte totális tilalmában Lengyelországban, és kivették a részüket az azonos neműek házasságáról szóló népszavazási kampányokban Romániában, Horvátországban és Szlovéniában is. Olaszországban a csoport politikája annyira sikeres lett a cikk szerint, hogy mostanra az a kevés orvos is retorzióktól tarthat, aki egyébként hajlandó abortuszt végezni.

A mostani eseményen is sok közép-európai, valamint olasz és spanyol jobboldali politikus volt jelen, továbbá Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ vezetője mellett felszólalt a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának több tagja is Hidvéghi Balázstól Győri Enikőig.

Sőt, ugyan a hivatalos meghívottak listáján nem szerepelt, de a Twitterre kikerült bejegyzések szerint megjelent a konferencián Mel Gibson is. A korábban antiszemita mondatai miatt bajba kerülő színész Jim Caviezel új filmjét promózta, ami a gyerekkereskedelemről szól.

Arról, hogy a konferencián mi történt, csak néhány beszámolóból tudni, melyek leginkább Szánthó liberálisokról elmondott mondatait idézik. Eredetileg a teljes konferencia videóanyagát feltöltötték ugyan a Youtube-ra, de később törölték a majdnem kilencórás videót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik