Belföld

Magyarországon is megjelent a majomhimlő

MTI / AP / CDC
MTI / AP / CDC

Müller Cecília kedden bejelentette, hogy Magyarországon is azonosították a majomhimlőt egy 38 éves férfinél – írja a Tények.hu. Bár az nem derült ki, hogy az országos tiszti főorvos mikor, és hol számolt be a betegség megjelenéséről, Müller lap szerint arról beszélt, hogy a kór nem terjed könnyen, csak szoros kontaktussal. A betegség 2-4 hétig tart, és elsősorban immunhiányos betegeknél és várandós anyukáknál terjedhet könnyebben.

A Tények után az MTI-nek is beszélt a megjelent betegségről Müller Cecília. Azt mondta, vizsgálják, hogy az érintett beteg járt-e külföldön, illetve a beteggel kapcsolatos egyéb körülményeket is.

A szakember ismertetése szerint a férfitől levett vizsgálati minták hétfőn érkeztek a Nemzeti Népegészségügyi Központba (NNK), kedden pedig elvégezték a mintákon a teljes vírusszekvenálást, így nyert teljes bizonyosságot, hogy majomhimlő-fertőzésről van szó.

Müller Cecília kitért arra: a majomhimlő tünetei a kezdeti szakaszban rossz közérzet, fejfájás, izomfájdalom, nyirokcsomó-duzzanat, majd megjelennek a kiütések, hólyagok, ezek jellemzően az arcon, kézfejen és tenyéren, majd az egész testen. A vírus fertőzőképessége a kezdeti tünetektől fennáll, és egészen addig tart, amíg a hólyagok kiürülnek, és az úgynevezett pörkök leesnek a bőrről.

A szakember elmondta azt is, hogy a szoros testi kontaktuson kívül a fertőzés egyéb használati tárgyakkal, például törülközővel, ágyneművel is átadható, ritkábban köhögéssel, tüsszentéssel. Mint mondta, az Afrikából behurcolt vírusnak két fajtáját, a közép- és nyugat-afrikai különítik el, Európában az enyhébb megbetegedést okozó nyugat-afrikai vírusvariáns van jelen.

Hozzátette, a feketehimlő elleni védőoltást csak indokolt esetben, orvosi javaslatra és kórházi körülmények között lehet alkalmazni. A feketehimlő elleni védőoltás beadásának időtartama limitált, tehát a bizonyítottan majomhimlős beteg szoros kontaktjának csak akkor ajánlott az oltás, ha a kontaktus óta nem telt el négy nap.

Az országos tisztifőorvos elmondta azt is: általánosságban a majomhimlős beteg két héten belül, mindenfajta terápia nélkül magától felgyógyul.

Ugyanakkor – tette hozzá – mindenképpen elővigyázatosnak kell lenni, figyelni kell az eseteket, és szükséges a korai diagnosztika, gyanú esetén orvoshoz kell fordulni. Szólt arról is, hogy az egészségügyi szolgáltatók részére már kiküldték a majomhimlővel kapcsolatos tudnivalókat, eljárásrendet, járványügyi teendőket.

A majomhimlő, aminek több esetét fedezték fel Európában és Észak-Amerikában az utóbbi hetekben, ritka afrikai betegség, amiből a beteg általában spontán módon gyógyul meg. A vírus állati szervezetből terjed emberre. A betegséget, amit először 1970-ban azonosítottak embernél, jelenleg tucatnyi afrikai országban tekintik endemikusnak, azaz csakis az adott helyhez kötődőnek.

Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Hivatalának hétfői közlése szerint az országban május 7. óta 179-re nőtt a fertőzöttek száma. Spanyolországban a hét végén 22-vel nőtt a fertőzöttek száma, és elérte a 120-at. Portugáliában péntektől hétfőig 22-vel, 96-ra nőtt a fertőzöttek száma.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint nem valószínű, hogy a majomhimlő-megbetegedések világjárvánnyá szélesednek.

Kapcsolódó
Majomhimlő: a WHO jelenleg nem tart világjárványtól
Azt viszont nem tudják, hogyan adják tovább a betegséget a tüneteket nem mutató fertőzöttek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik