Belföld

Évek óta nem volt ekkora a sor a várólistákon

IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
Hivatalosan csaknem 56 ezren várnak valamilyen műtétre, de a  valós szám ennél is magasabb lehet. Sinkó Eszter szerint az egészségügy Bermuda-háromszögében elvesznek a betegek.

Pintér Sándor belügyminiszter parlamenti meghallgatásán az egyik fő feladatnak nevezte, hogy mindenki a lehető leggyorsabban megkapja a szükséges orvosi ellátást, és a Portfolio szerint jelenleg éppen a felduzzadt várólisták jelentik a legakutabb problémát a betegellátásban.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő várólista nyilvántartásában 56 ezren szerepelnek, legtöbben (17580) szürkehályog-műtétre várnak. A valóságban a szám magasabb, a Portfolio több oldalról megerősített információja szerint a kórházak egy része nem közöl adatokat. Az kötelező, de az egészségbiztosító nem tudja kikényszeríteni a naprakész nyilvántartást.

Bár az egészségügyi veszélyhelyzet június 1-jén megszűnik, az egészségügyi szolgáltatók finanszírozása ismét teljesítményalapú lesz, a várólisták csökkentése ellen hat az orvosi bérek egységes, differenciálatlan emelése.

Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának igazgatóhelyettese a portálnak az mondta:

az átlagfinanszírozás, az egységes orvosi béremelés és a szakdolgozóhiány Bermuda-háromszögében egyszerűen elvesznek a betegek.

Szerinte a közellátórendszer gyakorlatilag ellenérdekelt a betegek ellátásában.

A Magyar Kórházszövetség elnöke bizakodóbb, mert márciusban Kásler Miklós bejelentette, a kormány egy 13,6 milliárd forintos programot indít a várólisták csökkentése érdekében, Ficzere Andrea szerint ez önmagában nem oldja meg a munkaerőhiányt, ami hátráltatja a várólisták lefaragását is, de pozitív elmozdulást jelez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik