Belföld

Megmentették a meghekkeléstől a 300 milliós közösségi büdzsét

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Meghekkelhető a budafoki önkormányzat által kiírt közösségi költségvetés, amelyben 300 millió forintos keret áll a pályázók rendelkezésére – hívták fel a figyelmet olvasóink a szerintük remek kezdeményezés hátulütőire. A szavazásra egy kerületi lakcím megadásával bárki regisztrálhat, több e-mail-cím esetén akár többször is voksolhat a kerületi lakosok számára meghirdetett szavazáson, mert a rendszer nem szűrte ki ezeket.

Jó dolog a közösségi költségvetés, mikor a lakók dönthetnek a lakóhelyükre vonatkozó források elosztásáról, a fejlesztésekről. Azonban fontos, hogy ebbe a folyamatba külső erőként, ártó szándékkal ne lehessen beavatkozni

– írták a 24.hu-nak.

Megkerestük a XXII. kerületi önkormányzatot, ahol köszönettel fogadták a jelzésünket, és szigorították a regisztrációs folyamatot.

„Természetesen az ön által is említett problémát informatikusaink is észlelték, melynek megoldását haladéktalanul megkezdtük. Az adatvédelmi törvények betartása mellett a regisztrációk ellenőrzését folyamatosan végezzük, a regisztrációs folyamatot még tovább szigorítottuk, hogy a lehetőségeinkhez mérten a lehető legnagyobb biztonságot tudjuk garantálni. Szerencsére tömeges visszaélést nem tapasztaltunk, az eddig már detektált esetleges többes regisztrációkat megszüntetjük” – válaszolta az önkormányzat, amely levelében hangsúlyozta, semmiképpen sem hekkelésről van szó, hiszen a hekkelés célja adatlopás vagy rendszerszintű üzemzavar okozása, itt ilyenről szerencsére nincsen szó, a rendszereik megfelelő biztonsági védelemmel ellátott hálózatok.

„A részvételi költségvetés – több külföldi, hazai és fővárosi kezdeményezéshez hasonlóan – a kölcsönös bizalom elvén alapszik, amely éveken keresztül tökéletes keretet biztosított a részvételi költségvetés céljainak eléréséhez. Ezúton is köszönjük a kerületben élők együttműködését a regisztrációk ellenőrzése, illetve a részvételi költségvetés szabályainak betartása során” – írta az önkormányzat, amely idén már a harmadik alkalommal hirdette meg a közösségi költségvetést.

A budafokiak közel hatvan pályázat közül szavazhatnak, köztük

  • komposztáló programra,
  • gyalogos átkelőhelyek,
  • játszóterek létesítésére,
  • parkolóhelyek kialakítására,
  • parkosításra
  • vagy éppen egy II. világháborús emlékmű megépítésére.

Cikkünk megírása idején egy kutyamentő egyesület 15 millió forintos pályázata vezetett több mint 700  szavazattal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik