Belföld

Tram-train: annyi a probléma, hogy újra meg kellett hosszabbítani a próbaidőszakot

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Arról ír a Népszava, hogy tovább nyúlik az időszak, amikor ingyen lehet használni a Szeged és Hódmezővásárhely között közlekedő tram-traint.

Ez pedig nem nagylelkűség az állam részéről, hanem puszta kényszer. Ugyanis a Szeged és Hódmezővásárhely közt közlekedő járműveket fél év alatt sem tudták megbízható, pontos működésre bírni. „A legtöbb bajt az okozta, hogy nagyobb sebességnél kígyózó mozgásba kezdtek a szerelvények, és a pályával is gondok adódtak. A hibákról sokat elárul: eredetileg 20 percenként jártak volna a tram-train-ek, de jellemzően továbbra is csak az óránkénti indulást tudják tartani” – írja a lap.

Mint arról többször írtunk, az „utasforgalmi próbának” nevezett díjmentes időszak eredetileg tavasz elejéig tartott volna, ám a műszaki problémák miatt ezt meghosszabbították május utolsó napjáig, azaz most már tovább, de hogy meddig, azt még nem tudni.

A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) azt közölte a lappal, hogy a hibák javításával még nem végeztek. A vonatok lengéscsillapítóinak cseréje folyamatban van, „a vasúti hatóság folyamatosan adja ki az engedélyeket a 100 km/órás sebességre, azokat mostanra már nyolcból hét jármű megkapta”.

A műszaki gondok mellett más is hátráltathatja a normál üzem bevezetését – értesült a Népszava. Továbbra sincs megállapodás arról, hogy, miként oszlanak majd meg a vasútvillamos üzemeltetésének költségei, bevételei Szeged és a járműveket működtető MÁV között. (Hódmezővásárhely vezetése már korábban közölte, hogy egy fillérrel nem szállnak be.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik