Belföld

Felfüggesztettet kapott Kőrös Gusztáv a bajai videóhamisítás ügyében

Hét hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte megismételt eljárásban a Pesti Központi Kerületi Bíróság Kőrös Gusztávot hamis vád bűntette miatt, írta lapunknak küldött közleményében a Központi Nyomozó Főügyészség.

Egy ellenzéki országgyűlési képviselő 2013 október 15-én tett feljelentése szerint a 2013. október 13-ai bajai megismételt időközi önkormányzati választáson a választásra jogosultak azért szavaztak a Fidesz jelöltjére, mert anyagi juttatást ígértek nekik a szavazatukért cserébe.

A Központi Nyomozó Főügyészség Kaposvári Regionális Osztályának nyolc évvel ezelőtti vádirata szerint Kőrös Gusztáv a kormánypártokat lejáratni szándékozó hamis videófelvételt készített. A férfi kezdeményezésére társai egy valótlan tartalmú jelenetet adtak elő, amely beszélgetés szerint egyiküket egy kölcsönös előnyöket biztosító ajánlattal kereste meg a térség országgyűlési képviselője (egyben Baja város polgármestere), a város egy képviselő-testületi tagja, továbbá a területi cigány önkormányzat elnöke és alelnöke.

Az ajánlat szerint készpénz, tűzifa és érdekeiknek megfelelő különböző intézkedések ígérete fejében azt kérték, hogy a választáson a Fidesz jelöltjére szavazzanak és más személyeket is vegyenek rá erre.

Kőrös Gusztáv a bűncselekményre vonatkozó koholt bizonyítékot tartalmazó felvételt átadta egy olyan személynek, akiről tudta, hogy azt továbbítja a hatóságoknak. A felvétel eljutott az országgyűlési képviselőhöz, aki azt a választás rendje elleni bűntett miatt korábban tett feljelentése kiegészítéseként az Országos Rendőr-főkapitányságon bizonyítékként csatolta.

A koholt bizonyíték alapján az ügyben büntetőeljárás indult, amelyet azonban a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság 2013. december 20-án bűncselekmény hiányában megszüntetett.

A bizonyíték koholt jellegéről a videofelvétel hatóság előtti felhasználásában közreműködő személyek nem tudtak, mint ahogy az azon szereplőknek sem volt tudomása arról, hogy a felvétel bizonyítékként kerül becsatolásra egy büntetőügyben. Kőrös hét hóna börtönt kapott, de a büntetését másfél év próbaidőre felfüggesztették.

Az ítélet nem jogerős, Kőrös Gusztáv és védője felmentésért fellebbezett, míg az ügyészség tudomásul vette a bíróság ügydöntő határozatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik