Belföld

Média1: Leépítések kezdődnek a vidéki fideszes lapoknál

Azok után, hogy alig másfél év után befejezte működését a Pesti TV, valamint bezárt a Szöllősi György által öltöztetett-nevelgetett magyarországi FourFourTwo is, újabb váratlan folyamatok indultak be a kormányközeli médiabirodalomban.

A Média1 a Hvg-re hivatkozva arról írt csütörtök reggel, hogy a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) / Mediaworks több megyei lapját is érintő elbocsátási hullám indult meg a napokban. A lap információi szerint újságírókat, tördelőt és fotósokat is elküldtek a napokban a Csongárd-Csanád megyei Délmagyartól. A megmaradt szerkesztőség nyakába ezentúl dupla adag munka zúdul, mivel a leépítés a szerkesztőség mintegy felét érinti.

A Hvg arról is ír, hogy két másik megyei lapot is érint a leépítés, bár nem említették, hogy konkrétan melyik termékeknél. Ezzel szemben a Média1 arról ír, hogy még a héten elbocsátásokra kerül sor a Zalai Hírlapnál is. Zalaegerszegen a nagyjából 8 újságíróból 4-5-öt bocsátanak el, és lesz két fő, akit lefokoznak. Erről a Zalai Hírlap munkatársait várhatóan csütörtökön délelőtt tájékoztatja hivatalosan egy, a központból érkező Mediaworks-vezető.

A lap forrásai szerint a leépítések mögött az áll, hogy a Mediaworksnél megvizsgálják, melyik termékek lennének képesek fennmaradni állami hirdetések nélkül is, tisztán piaci alapon.

Azoknál a lapoknál, ahol az állam nélkül életképtelenek lennének, költségvágások vagy akár ennél súlyosabb lépések is lehetnek.

Szintén a lap forrásai szerint az is elképzelhető, hogy nem csak a megyei lapokat érik a közeljövőben a drasztikus intézkedések, a Mediaworksnél legalábbis úgy kalkulálnak, hogy a következő időszakban kevesebb állami forráshoz jutnak hozzá, mint eddig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik