Belföld

Diónyi jégdarabokkal tarolt a vihar

Időkép
Időkép

Szupercellák okoznak pusztítást szerdán az ország déli felén, többfelé 3-5 centiméter átmérőjű jégdarabok törtek ripityára ablaküvegeket, tetőket, írja az Időkép.

A lap élő közvetítéséből kiderül, több helyen is diónyi jég hullott, így a nyugati határnál, Tolnában, Baranyában, Somogyban és a Duna mentén egyaránt készültek fotók az akár golflabdányi méretű darabokról.

Több helyen fákat csavartak ki az év eddigi legnagyobb viharai, Kaposváron özönvíz keletkezett., ami a közlekedést is megnehezítette. A Sonline azt írja, Somogyban valahol a redőnyt zúzta szét a jég, van ahol a növényekben tett kárt.

A hidegfront mindeközben kelet felé tart a hidegfront, a frontvonalon tomboló záporok, zivatarok késő estére a keleti határt is elérik. Az ország északi felében kisebb viharokra, míg délen, délnyugaton többfelé heves eseményekre is számítani lehet.

Azokon a tájakon, ahol a zivatarok átvonultak, 10 fokot esett vissza a hőmérséklet, északnyugaton 15 fokra hűlt a levegő.

Van dolga a katasztrófavédőknek bőven

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-t arról tájékoztatta, országszerte mintegy száz alkalommal riasztották a tűzoltókat szerdán a heves szél és a jégeső okozta károk miatt. Mukics Dániel közölte, a legsúlyosabb károkat Somogy megyében okozta a vihar: a heves jégeső 80 épület tetőszerkezetét rongálta meg Kaposváron, Kaposmérőn, Kaposkeresztúron és Jákón.

További tíz riasztást kaptak a tűzoltók Baranya megyében, a többi káresemény pedig más nyugat-magyarországi megyékben történt – tette hozzá.

Főleg Somogy megyében fákat döntött ki, gallyakat sodort az úttestre a viharos szél – mondta Mukics Dániel.

A katasztrófavédelem összegzése szerint Somogy megyében a legtöbb bejelentés Kaposvárról érkezett, de Segesdre, Mikére is várják a szakembereket. Kaposváron az Iszák utcában leszakadt egy lakóépület teteje. Segesd és Böhönye között fák dőltek a 68-as főútra, mint ahogy fákat döntött ki a szél Mike és Kadarkút között is.

Baranyában kidőlt fák eltávolításához és a házakba befolyt esővíz szivattyúzásához kérnek segítséget a bejelentők. Komlón a mentőállomás épületére dőlt egy fa, egy másik fa pedig elektromos vezetéket szakított le. Mecseknádasdon és Zengővárkonyban fa dőlt az úttestre, akadályozva a 6-os főút forgalmát. Baranyajenőn szétverte a vihar egy ház tetejét, az esővíz befolyik az épületbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik