Belföld

Szijjártó jachtozása: Alkotmánybíróság elé kerül a járdára festett Lady Mrd-kép ügye

Az Alkotmánybíróság előtt van azoknak a momentumos fiatalok ügye, akik két éve jachtparkolót festettek a Külgazdasági és Külügyminisztérium épülete elé.

Az RTL Híradója szerint az aktivisták a stilizált képpel Szijjártó Péter külügyminiszter luxushajózására hívták fel a figyelmet, amelyről akkoriban jelentek meg az első képek a sajtóban. A miniszter a Duna Aszfalt-vezér, Szijj László tulajdonában lévő Lady Mrd fedélzetén nyaralt a horvát tengeren, miközben a Facebookján közölt képek alapján úgy tűnt, Budapesten dolgozik a hivatalában.

A Momentum ifjúsági szervezete szerint a korrupció gyanúját veti fel, ha egy vezető állami tisztségviselő egy olyan hajón nyaral, amely egy, az állam megrendeléseiből profitáló gazdag vállalkozó tulajdona. Szijjártó Péter sem akkor, sem azóta nem árulta el, hogy fizetett-e az útért, vagy ajándékba kapta a milliós értékű luxushajózást.

A Lady Mrd stilizált képét egy nyári zápor is lemosta volna az aszfaltról, de a munkát végül a közterület-fenntartók végezték el, és ötezer forintba került. A fiatalokat rongálás miatt figyelmeztette a bíróság. Ők viszont azt mondják, semmilyen büntetést nem érdemelnek, ezért fordultak az Alkotmánybírósághoz. Az aktivisták védelmét a Magyar Helsinki Bizottság ingyen biztosította.

Vályi Kristóf, a Momentum Tizenx elnökségi tagja az RTL-nek azt mondta, azt várják az Alkotmánybíróságtól, hogy mondja ki, a Tizenx aktivistái nem követtek el jogsértést, amikor a festés formájában véleményt nyilvánítottak.

Nekünk az az álláspontok, hogy egy lemosható festék felfújása, az nem egy jelentős anyagi károkozás

– mondta Vályi.

Az Alkotmánybíróság szerdán napirendre is tűzte az ügyet, döntés azonban csak később várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik