Belföld

Szabad Európa: Húsárban vesznek embereket

police.hu
police.hu
Az ukrán menekültválság miatt egész Európában romlott a helyzet.

Emberkereskedelemmel naponta 20 millió eurót keres a román maffia, amelynek hálózata fejlettebb a magyarnál, de nálunk is úgy adják-veszik az embereket, mint a tárgyakat – írja a Szabad Európa.

  • Az ukrán menekültválság miatt egész Európában romlott a helyzet. Szexre főleg nőket, ház körüli rabszolgának inkább férfiakat cserkésznek be.
  • A Szabad Európának egy informátor, akinek a rokonai maguk is futtatók, azt mondja, a háború elől menekülő lányokra valóban rámozdult az alvilág.
  • A szakemberek is találkoztak emberkereskedőkkel a határ mentén, ahol főleg a krízis elején tömegével jelentek meg menedzsertípusú figurák.

Az Age Of Hope Alapítvány vezetője szerint sok kiszolgáltatott lányt adnak el Magyarországon is szexrabszolgának húsárban, vagy még olcsóbban.

Átlagosan egy lány ára olyan ötven- és százezer forint között mozog. (…) Azt, hogy mennyiért adják vagy veszik meg a lányokat kilóra Magyarországon, mindig a helyzet adja

– mondja Tóth Ákos, aki szerint többnyire az uzsora végződik szexrabszolgasággal. A családok előbb a házat íratják az uzsorás nevére, ha már nincs más, a tartozás fejében a kislányokat adják el. A szakember szerint volt olyan, amikor valaki

egy doboz lázcsillapító árát kérte az uzsorástól, és a vége az lett, hogy a lányát vitték el.

Egy külföldön öt lányt futtató férfi szerint ez csak extrém eset, a legtöbben a szegénység és a kilátástalanság miatt önként mennek, mert nem látnak más kiutat, pénzt akarnak keresni.

A szakemberek szerint az emberkereskedők óvatosabbak lettek, de a menekültkrízis nagy lehetőség a „rabszolgavadászoknak”, hiszen Ukrajna a háború előtt is az európai emberkereskedelem egyik fellegvára volt.

A Baptista Szeretetszolgálat programvezetője szerint az emberkereskedők főleg a gyerekeikkel menekülő nők traumatizált állapotát használják ki. De Coll Ágnes kampányt indított az ukrán menekültek kizsákmányolása ellen. Abba a Miniszterelnökség is beszállt, legyártatott ötvenezer szórólapot, amely a menekülteket figyelmeztette arra, hogy a határ átlépésével a veszély nem múlt el, könnyen prédává válhatnak.

Az emberkereskedelem egyébként legalább akkora biznisz, mint az illegális fegyver- és drogkereskedelem. Ezt már a romániai Szabad Európának erősítette meg a szervezett bűnözéssel foglalkozó nemzetközi tanácsadó, Silvia Tăbușcă.

Becslések szerint csak a román emberkereskedelmi hálózatok naponta több mint húszmillió eurót keresnek. (…) A világon 19,5 milliárd dollárra becsülik az emberkereskedelem éves nyereségét.

De Coll Ágnes azt mondja a kizsákmányolás a férfiakat is érinti. Példának hozza, amikor ötven embert szerveztek be angliai munkára egy matracgyárba, ahol nem kaptak rendesen enni, elvették mindenüket, állandóan figyelték őket. A banda rabszolgaként dolgoztatta a magyarokat.

Arról, hogy a modernkori rabszolgaság, a kényszermunka, a prostitúcióra kényszerítés hány embert érinthet Magyarországon, nincs hivatalos adat, de a portál által megkérdezett szakértők 20-40 ezerre teszik az érintettek számát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik