Belföld

Orbán Viktort évtizedes jogalkotási mulasztásaira figyelmezteti Tordai Bence

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI
A Párbeszéd frakcióvezetője a kormányt pótlásra szólította fel.

Tordai Bence benyújtotta az elmúlt évtized, tehát a Fidesz-kormány jogalkotói mulasztásainak pótlásáról szóló határozati javaslatát. A Párbeszéd frakcióvezetője kigyűjtötte az érintett jogszabályokat, amelyeknél az Alkotmánybíróság határozatai szerint lejárt a jogalkotásra megjelölt határidő.

Tordai Bence azt írta, az Alkotmánybíróság határozatai szerint a alaptörvény-ellenes helyzet áll fenn több területen is. A teljesítetlen jogalkotói mulasztások igen vegyesek, a fenntarthatóság és a jövő generációi témakörét éppúgy érintik, mint a jogállamiságot, az oktatást.

Jelenleg mulasztással előidézett alaptörvény-ellenesség áll fenn pélául az iskolaérettségnél is. Nem teremtették ugyanis meg annak garanciáit, hogy az óvoda javaslata alapján vagy más, alkalmas módon abban az esetben is lehetségessé váljon a nyilvánvalóan nem iskolaérett gyermek iskolaérettségi vizsgálatát követően a gyermek iskolakezdésének egy nevelési évvel történő elhalasztása, ha a szülő a kérelem előterjesztését elmulasztja, azt nem megfelelően terjeszti elő.

Jelenleg tizenkét olyan AB-határozat van, amelynél lejárt a jogalkotásra megjelölt határidő. Tizenegynél az Országgyűlés, egynél a kormány a mulasztást elkövető szerv. A javaslat szeptember 30-ig adna ídőt a kormánynak, hogy terjesszen az Országgyűlés elé olyan javaslatokat, amelyek eleget tesznek az Alkotmánybíróság határozatainak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik