Belföld

Orbán: Még, még, még! Megvan a felhatalmazás a teljes Liget-projektre

Még, még, még, Európa legnagyobb kulturális beruházásának teljesen el kell készülnie. Úgy érzem, megkaptuk a felhatalmazást a teljes program megvalósítására

– mondta Orbán Viktor az új Néprajzi Múzeum épületének vasárnapi ünnepélyes átadóján. A miniszterelnök szerint a választási győzelemmel megkapta a felhatalmazást a teljes városligeti projekt, vagyis a még hiányzó épületek megépítésére.

Miközben mindenki azt bizonygatta, hogy nem lehet, addig mi lépésről lépésre, épületről épületre haladunk, sőt április 3-án a magyar emberek megerősítettek minket abban, hogy jól tettük, hogy megcsináltuk, és úgy gondolják.

Orbán egy korábbi beszédéből hasznosított újra egy dakota viccet megnyitó beszédében, hogy azzal üzenjen az eseménytől távolmaradó Karácsony Gerely főpolgármesternek és egyben a Liget-projekt ellenzőinek:

Ha már Néprajzi Múzeumban vagyunk, a dakota néprajzi anyagból, ha az ember észre veszi, hogy döglött lovon lovagol, akkor szálljon le róla.

Tarlós István, korábbi főpolgármester üdvözlése után Orbán azt mondta, kegyeleti okokból nem köszönti a főváros jelenlegi vezetőjét, Karácsony nevét ki sem ejtette a beszéd során.

A miniszterelnök a projekttel kapcsolatban nem sajnálta a nagy szavakat. Szerinte ez az egész nyugati világ legnagyobb kulturális beruházása, amelyen alig győzik az átadókat, és sorban zsebelik be nemzetközi elismeréseket. Legutóbb a Magyar Zene Házát adták át, a választás előttre időzítve az ünnepséget.

Orbán kiemelte: olyan épületet szerettek volna, ahol a magyar népi kultúra természetes szépsége a legteljesebben kibontakozhat. Úgy fogalmazott: ma azt ünnepeljük, hogy „kincseink méltó helyre kerültek” és egy feladatunk maradt: fel kell nőnünk ahhoz, hogy ne csak egy nap legyen az ünneplésé, hanem minden nap megtaláljuk örömünket a magyarságunkban. Ebben segít nekünk ez a figyelemre méltó épület, amely a magyar lelemény és szépérzék újabb kiemelkedő példája.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik