Belföld europoli

Népszava: gyorssegélyt kaphat Brüsszeltől Magyarország

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Az Európai Bizottság hamarosan 21,1 millió euró (8 milliárd forint) gyorssegélyt utalhat a háború sújtotta országból hazánkba érkezőknek nyújtott segítség finanszírozására, értesült a Népszava.

A lap szerint a hivatalos hatóságok ebből a pénzből támogathatják a menekülteket többek közt élelmiszer és ideiglenes szállás biztosításával, valamint elvégezhetik a külső határokon felmerülő regisztrációs és egyéb feladatokat.

A gyorssegély az EU belügyi alapjából érkezik, a létrehozásáról szóló határozat előírja, hogy a kormányzati szervekhez érkező források harminc százalékát civil szervezeteknek, helyi és regionális kormányzatoknak kell eljuttatni, amelyek oroszlánrészt vállalnak az ukrajnai menekültek ellátásában.

A Népszava azt írja, a gyors ügyintézés érdekében az Európai Bizottság nem a tényleges költségek, hanem az eredmények alapján fogja felszabadítani a pénzt, vagyis a kormánynak be kell mutatnia, hogy mire kívánja fordítani. A brüsszeli testület utólag fogja vizsgálni, hogy a forrásokat valóban a céloknak megfelelően és szabályszerűen költötték-e el.

Az EB egyébként ezen a héten 248 millió euró szétosztásáról döntött a belügyi alapból, amit annak az öt tagállamnak továbbítanak, amelyet a háború első időszakában a leginkább sújtottak a háború következményei, hosszú határszakaszuk van Ukrajnával és a legtöbb menekültet fogadták be. Így a Magyarországnak megítélt 21,1 millión felüli összegen Csehország, Lengyelország, Románia és Szlovákia osztozik.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik