Belföld

Novák Katalin előléptetett, Áder János még visszavont

Bruzák Noémi / MTI
Bruzák Noémi / MTI
A friss Magyar Közlönyben jelentek meg a köztársasági elnöki határozatok

Novák Katalin a posztjáról hamarosan távozó honvédelmi miniszter, Benkő Tibor előterjesztésére altábornaggyá léptette elő Sándor Zsolt vezérőrnagyot.

Mostantól nyolcan nem magyar állampolgárok többé. Erről még Áder János döntött. (Az állampolgárság a határozat közzététele napján szűnik meg.) Gulyás Gergely miniszter előterjesztései alapján Áder János ezúttal öt ukrán, egy német és két izraeli állampolgárságát vonta vissza.

A határozatokban mindig feltüntetik az érintettek nevét, születési helyét, dátumát. Minden esetben a törvénynek arra a paragrafusára hivatkoznak, amely szerint az állampolgárság visszavonható attól,

aki magyar állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg.

A névazonosság alapján két csapi (Ukrajna) születésű gyermek (egy 11 és egy 15 éves fiú) is édesapjuk miatt (vele együtt) veszíthette el magyar állampolgárságát. Szintén a hivatkozott jogszabály alapján döntött úgy Áder János, hogy visszavonja egy Izraelben született, 9 éves kislány állampolgárságát is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik