Belföld

IDEA Intézet: Fényévekre a Fidesztől a többi párt

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A választások után Fidesz, DK, Mi Hazánk a sorrend.

Az IDEA Intézet választás utáni első kutatása szerint a Fidesz magabiztos győzelme hatott a választókra. A kormánypárt a teljes népesség körében 43, a biztos szavazóknál 57 százalékon áll.

Nincs másik párt, amelynek támogatottsága a teljes népességen belül elérné a 10 százalékot.

Az április 3-i országgyűlési választásokon a Fidesz – az összes hazai névjegyzékben szereplő választóra vetítve – a belföldi szavazatok mintegy 36 százalékát szerezte meg. Ehhez képest a 43 százalék, jelentős, hibahatáron túli növekedés.

A választói aktivitás némileg mérséklődött, a 2022. február végi szintre emelkedett az ismeretlen preferenciájúak aránya (23%).

A sorrend: Fidesz, DK, Mi Hazánk

A választások egyik meglepetése a Mi Hazánk Mozgalom lett, amely mintegy 330 000 belföldi szavazattal bekerült a parlamentbe, most pedig tovább erősödött. A teljes népesség körében 7 százalékon áll, a 3. legtámogatottabb párttá vált. (A Medián a minap a 2. helyen mérte őket – a szerk.)

A korábbi ellenzéki összefogás pártjai közül a Demokratikus Koalíció a legerősebb (9%), de a választások előtti mérésekhez képest ez hibahatáron túli csökkenést jelent. Önállóan bejutna a parlamentbe a Momentum és a Jobbik (5–5%), az LMP, az MSZP és a Párbeszéd azonban még együtt sem.

A biztos szavazóknál még nagyobb a Fidesz-fölény

A kormánypárt 57 százalékos támogatottságohoz képest a második DK csak 12 százalékon áll. Hibahatáron belüli a Mi Hazánk (8%), a Momentum (7%) és a Jobbik (6%) támogatottsága. Ebben a körben más párt el sem érné a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalékos támogatottságot. Ehhez legközelebb még a Kétfarkú Kutya Párt áll 4 százalékkal. A választásokat követő képlet világos: nagyon nagy a legitimációja a Fidesznek, mögötte szétaprózódott, legfeljebb közepes támogatottságúak az ellenzéki pártok.

Módszertan

Az adatokat április 29. – május 9. között vették fel közösségi média alapú kérdőív (CAWI) segítségével. A végeredmény reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és régió tekintetében. Az 1800 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,3 százalékpont.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik