Belföld

Saját mozgalmának elnöksége nem támogatja Márki-Zay pártalapítását

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagjai nem lépnek be a Márki-Zay Péter elnök által alapított Civilek Pártjába.

Nem azért hoztuk létre a Mindenki Magyarországa Mozgalmat (MMM), hogy végül párt legyen, Márki-Zay Péter elnök a pártalapításához közgyűlési hozzájárulás nélkül nem használhatja fel sem a mozgalmat, sem pedig a Kossuth Köröket

– mondta Magyar György az MMM elnökségi és alapító tagja a hvg.hu-nak. Az ügyvéd tudomása szerint az elnökségi ülésen a tagok egy kivételével ezt fogják képviselni, mereven elutasítva Márki-Zay terveit. Azt is elmondta, nem fogják hagyni, hogy a mozgalmat amortizálják, illetve azt sem hagyják, hogy a mozagalmat bárki kisajátítsa. A jogász azt is elmondta, a tisztújításon nem kizárt, hogy elindul az elnöki posztért. Magyar György a lap szerint a Civilek Pártja nevet úgy jellemezte, hogy az egy politológiai abszurditás.

Márki-Zay hétfő reggel közölte a Facebookon, hogy létrehozzák a Civilek Pártját, az ezzel kapcsolatos kérdések végére a Mindenki Magyarországa Mozgalom május végi tisztújításán tesznek pontot.

Kapcsolódó
Pártot alapít Márki-Zay Péter
Jobbközép irányultságú lesz – írta.

Kész Zoltán szintén elnökségi tag azt az Alfahírnek adott interjújában azt mondta:

van hely a palettán egy új párt, vagy szervezet számára, de azt nem Márki-Zay Péternek kell vezetnie, hiszen ő és az ellenzék is súlyos vereséget szenvedett a választáson.

Lukácsi Katalin is hasonló módon reagált, és ő is kijelentette, hogy nem lép be Márki-Zay új pártjába. Emellette azt is elárulta, hogy lemondott a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagságáról és nem is indul újra a posztért a májusi tisztújítón.

Üveges Gábor, az MMM elnökségi tagja a hvg.hu-nak szintén azt mondta, hogy nélküle indulhat útjára a Civilek Pártja. Szerinte még nem telt el annyi idő a választás óta, hogy levonták volna a konzekvenciákat, ráadásul úgy gondolja, Magyarországnak nincs ideje még egy rossz kísérletre. Szerinte az az egyik legfontosabb hiba, hogy hiányzik az innováció az ellenzék részéről, ahogy fogalmazott, ugyanabból a kottából játszanak 30 éve.

Az MMM szerepéről azt mondta, szeretnék, ha megmaradna annak, aminek létrejött, egy pártoktól független katalizátornak. Azt leszögezte, a tagságuk úgy véli, Márki-Zay Péter pártalapításának függetlennek kell lennie a mozgalomtól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik