Belföld

A közös ellenzéknek szánt pénztámogatásokat is Márki-Zay mozgalma tartja meg

A parlamenti választás kampányidőszakában rengetegen adományoztak pénzt az Orbán Viktor és a Fidesz legyőzése érdekében összefogó politikai erőknek.

A támogatások túlnyomó része a Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt által 2018 őszén alapított Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) számlájára érkezett.

A Telex érdeklődésére több ellenzéki párt politikusa is jelezte, hogy hozzájuk semmilyen elszámolás nem érkezett az MMM-től a kampányadományok sorsáról. Azt gyanítják, hogy a kampány lezárulta után megmaradt összeget a mozgalom egyszerűen megtartotta. A közös ellenzéki kampánycsapat dolgozói szerint 100 millió forint feletti összegről lehet szó.

Az Egységben Magyarországért névre keresztelt ellenzéki összefogás központi weboldalán még mindig kinn van Támogatás fül, ahol a banki utalásoknál valóban a Márki-Zay-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom számlaszáma látható.

Az ellenzéki pártok szerint az ügy azért problémás, mert az adakozók többsége valószínűleg nem az MMM-et akarta támogatni, hanem a kormányváltást, és az azért harcoló politikai erőket.

Vékás Sándor, az MMM operatív igazgatója a Telexnek azt mondta, eddig azért nem hozták nyilvánosságra az elszámolást, mert még vannak le nem zárt kifizetéseik, de szerinte május végére ezek lezárulnak, és meglesz az elszámolás is.

Azt ugyanakkor Vékás is nyilvánvalóvá tette, hogy az MMM a saját pénzeként tekint az adományszámlára érkező összegre, hiszen „azt az MMM-nek utalták, az MMM felületein”. Az MMM-nek valóban van saját weboldala is, amin keresztül szintén gyűjt adományokat, de azon az oldalon is ugyanaz az MMM-es bankszámlaszám szerepel, ami az Egységben Magyarországért oldalán.

Vékás szerint az Egységben Magyarországért weboldala is „az MMM felülete”, a Támogatás fülön világosan feltüntették, hogy a pénz a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak megy, és az oldal adatkezelési tájékoztatójában is az MMM szerepel adatkezelőként.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik